Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 08:32

Εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Ιαπωνίας: Το ελαιόλαδο Καλαμάτας στα νέα 28 προστατευόμενα είδη

Γράφτηκε από την

 

Το ελαιόλαδο Καλαμάτας είναι ανάμεσα στα νέα 28 προστατευόμενα είδη της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", σύμφωνα με το οποίο: "Σημαντικές βελτιώσεις στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ και Ιαπωνίας, με την ένταξη 28 επιπλέον γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και το εμπόριο οίνου θα γίνει ακόμη πιο εύκολο, επιτεύχθηκαν με την ανανέωση της συμφωνίας από τη Μικτή Επιτροπή που συστάθηκε βάσει της συμφωνίας, υπό την προεδρία του εκτελεστικού αντιπροέδρου Valdis Dombrovskis και του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Toshimitsu Motegi. Στα νέα 28 προστατευόμενα είδη εντάχθηκαν το ελαιόλαδο Καλαμάτας, το κασέρι και η κεφαλογραβιέρα. Ο κατάλογος των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) από χώρες της ΕΕ και την Ιαπωνία περιλαμβάνει τώρα επιπλέον 28 ΓΕ για κάθε πλευρά. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς είναι η ταχύτερη επέκταση μιας λίστας GI βάσει μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ). Αυτή η λίστα θα επεκταθεί περαιτέρω κατά 55 GI και για τα δύο μέρη. Ορισμένα GI από χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν το Cassis de Dijon, το ελαιόλαδο της Καλαμάτας και το κρασί Carinena.

Η Ιαπωνία προσφάτως πλησίασε τα πρότυπα οίνου της με αυτά της ΕΕ σύμφωνα με τη συμφωνία και έχει εγκρίνει στην επικράτειά της αρκετές οινολογικές πρακτικές της ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο κρασί της ΕΕ θα μπορεί να φτάσει στην ιαπωνική αγορά.

Οι διαδικασίες διεκδίκησης και απόκτησης δασμολογικών προτιμήσεων έχουν απλοποιηθεί πολύ. Αυτό διευκόλυνε τις εταιρείες της ΕΕ να εξάγουν στην Ιαπωνία. Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις μικρές επιχειρήσεις που συχνά δεν διαθέτουν πόρους για να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν περίπλοκους κανόνες".