Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 09:05

Μειωμένη η παραγωγή και η τιμή στην πατάτα

Γράφτηκε από την
Μειωμένη η παραγωγή και η τιμή στην πατάτα

 

Μειωμένη κατά τουλάχιστον 15% είναι η φετινή παραγωγή θερμοκηπιακής πατάτας στην Αχαΐα και την Ηλεία, ωστόσο βρίσκει με δυσκολία τη θέση της στην αγορά, όσο οι τιμές που το εμπόριο είναι διατεθειμένο να πληρώσει πέφτουν πάνω στις αντιστάσεις των 35 λεπτών το κιλό.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agronews.gr, σύμφωνα με το οποίο:

“Η εικόνα της αγοράς λίγο έχει αλλάξει από την υποτονική ζήτηση που επέβαλε η συνθήκη της πανδημίας και της κλειστής εστίασης, αν και στην ευρωπαϊκή αγορά καταγράφεται μια κινητικότητα που ωθεί σε ανάκαμψη των τιμών. Σημειώνεται ότι πέρυσι η θερμοκηπιακή πατάτα ξεκίνησε με τιμές γύρω στα 45 λεπτά το κιλό, φτάνοντας ως τα 49 λεπτά.

«Αν δεν είναι στα 40 λεπτά η θερμοκηπιακή, τα έξοδα δεν βγαίνουν» εξηγεί ο Χρήστος Μπεκίρης, επικεφαλής ομάδας παραγωγών στην Αχαΐα, ο οποίος εξηγεί πως για τον λόγο αυτό, αρκετές ποσότητες καταλήγουν απευθείας στα ψυγεία, με την ελπίδα ότι η αγορά θα βελτιωθεί προσεχώς. Όπως επισημαίνει, αυτή την περίοδο καταφτάνουν στη χώρα ποσότητες από την Αίγυπτο, οι οποίες εκτελωνίζονται πέριξ των 28 με 29 λεπτών το κιλό, στενεύοντας περαιτέρω τις προοπτικές της εγχώριας παραγωγής. Εν τω μεταξύ, σε ένα μήνα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της υπαίθριας πατάτας, με τις εκτάσεις να δείχνουν μια ελαφρά αύξηση, ωστόσο αρκετά κτήματα χτυπήθηκαν από παγετό τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αναμένονται μειωμένες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο παραγωγός Σάββας Συμεωνίδης, επικεφαλής τοπικής ομάδας παραγωγών από τη Λευκόγια Νευροκοπίου, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγο και το παιδί του, καλλιεργεί 400 στρέμματα.

«Τα στρέμματα στο λεκανοπέδιο συνήθως είναι περίπου 24.000-25.000 αλλά φέτος θα πέσουν. Με το κόστος παραγωγής να ξεπερνά πλέον τα 800 ευρώ το στρέμμα, όταν πουλάς με εξευτελιστικές τιμές της τάξης των 8-10 λεπτά το κιλό στο χωράφι και με 15 λεπτά στο διαλογητήριο, η ζημιά είναι στα 300 ευρώ το στρέμμα. Εμείς στη δική μας εκμετάλλευση χάσαμε φέτος 120.000 ευρώ. Πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Ο κόσμος δεν βλέπω πώς θα καταφέρει να σπείρει. Είναι μια απελπισία» επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν στις αποθήκες του Κάτω Νευροκοπίου σημαντικές ποσότητες πατάτας, οι οποίες όσο περνά ο καιρός γίνονται όλο και λιγότερο εμπορεύσιμες. «Πού να καταναλωθεί, όταν η εστίαση είναι κλειστή και στις λαϊκές αγορές οι πάγκοι στήνονται εκ περιτροπής;» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αποθέματα της τάξης του 20%-30% της συνολικής παραγωγής του 2020 βρίσκει η εποχή τους παραγωγούς και στον Πολύμυλο Κοζάνης, όπου καλλιεργούνται γύρω στα 2.000 – 2.500 στρέμματα. «Υπάρχει μια ροή και με το ρυθμό αυτό πιστεύω πως μέχρι το Μάιο θα φύγουν όλες οι πατάτες» σημειώνει ο παραγωγός Απόστολος Ταϊγανίδης, ο οποίος με τα δύο του αδέλφια καλλιεργεί περί τα 80 στρέμματα. Οι τιμές στο χονδρεμπόριο κινούνται για την πατάτα της περιοχής στα 30-32 λεπτά, αλλά και πάλι δύσκολα βγαίνει η εκμετάλλευση, αφού το κόστος παραγωγής έχει μετρηθεί στα 28 λεπτά.

Για την πατάτα Νάξου τα πράγματα φαίνεται να πήγαν πολύ καλύτερα και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα. «Μακάρι να είχαμε και άλλες πατάτες να δίναμε» τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Agrenda ο γεωπόνος της ΕΑΣ Νάξου Μιχάλης Βερνίκος. Μάλιστα, όπως σημειώνει φέτος η συνεταιριστική οργάνωση διαχειρίστηκε περί το 15% μεγαλύτερους όγκους παραγωγής από ό,τι πέρυσι.

«Ήταν μια καλή χρονιά. Οι παραγωγοί μας έχουν ήδη πάρει ως προκαταβολή 55 λεπτά το κιλό για τη μεγάλη και 25 λεπτά το κιλό για την baby πατάτα κι εκτός απροόπτου θα λάβουν άλλα 1-2 λεπτά στο κιλό επιπλέον, με την εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος Μαρτίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βερνίκος. Να σημειωθεί εδώ πως από την παραγωγή των περίπου 600 στρεμμάτων όλου του νησιού, το 80%-85% το διαχειρίζεται κάθε χρόνο η ΕΑΣ Νάξου”.


NEWSLETTER