Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 09:23

Αναζητούν μέση λύση για δασικούς χάρτες - Έκταση 440.308 στρεμμάτων «γκρίζα» στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την

 

 

Εκταση 440.308 στρεμμάτων, ίση με την έκταση του Δήμου Καλαμάτας, είναι "γκρίζα" στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες και για αυτό θα μείνει εκτός σχεδίου δόμησης και μετά τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών.

Ουσιαστικά για ένα πείσμα των δασολόγων και των ριζοσπαστών οικολόγων κινδυνεύει να μείνει εκτός της αγοράς των ακινήτων το 14,7% της έκτασης της Μεσσηνίας, επειδή είναι χαρακτηρισμένο ΑΔ (δασωμένος αγρός) ή ΔΑ (εκχερσωμένη δασική έκταση).

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την "Καθημερινή", στη Μεσσηνία που έχει συνολική έκταση 2.996.000 στρ., τα 349.409 είναι δασωμένοι αγροί και τα 90.899 είναι εκχερσωμένες εκτάσεις με βάση αεροφωτογραφίες του 1946.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας είπε πως "οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν τη δυνατότητα αποκλειστικά αγροτικής χρήσης των εκτάσεων αυτών, χωρίς τη δυνατότητα δόμησης και χωρίς να αλλάξει η απεικόνισή τους στον δασικό χάρτη. Με άλλη ρύθμιση θα αναγνωριστεί κυριότητα σε εκτάσεις (σε περιοχές όπως η Κρήτη) με βάση τίτλους που ανάγονται στην τελευταία 20ετία και όχι στο 1946 όπως ισχύει σήμερα. Τέλος, τον Ιούνιο ξεκινούν οι δηλώσεις για το νέο σύστημα με τις οικιστικές πυκνώσεις.

«Μετά το Πάσχα θα έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις (αυτές που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΔΑ) και τους δασωμένους αγρούς (που εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως ΑΔ). Θέλουμε οι αλλαγές να εγκριθούν μέσω δύο προεδρικών διαταγμάτων, ώστε να υπάρξει προδικαστικός έλεγχος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι να αποφύγουμε τα προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα» (σ.σ. κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές), αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος. Οπως εξηγεί ο κ. Σκρέκας, οι ρυθμίσεις δεν θα μεταβάλουν τον δασικό ή άλλο χαρακτήρα των εκτάσεων, άρα και τον τρόπο απεικόνισής τους στον δασικό χάρτη, αλλά τις επιλογές για τη μελλοντική χρήση τους. «Θέλουμε και στις δύο περιπτώσεις να δοθεί η διέξοδος της αγροτικής χρήσης και μόνο. Για την πρώτη κατηγορία, πρόκειται να αποδείξουμε ότι ο λόγος που εκχερσώθηκαν με μη νόμιμο τρόπο κάποιες εκτάσεις, κυρίως τις δεκαετίες του ’60 και ’70, ήταν για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, η οποία ήταν τότε κατά βάση αγροτική. Οι άνθρωποι που καλλιέργησαν τις εκτάσεις αυτές στήριξαν την εποχή εκείνη τον πρωτογενή τομέα. Θα αναθέσουμε λοιπόν μια σοβαρή μελέτη, ώστε να αποδείξουμε ότι εξυπηρετήθηκε το δημόσιο συμφέρον, καθώς το ΣτΕ είχε εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσον αυτό είχε συμβεί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις. Με το προεδρικό διάταγμα θα επιτρέψουμε αυτοί που σήμερα τις καλλιεργούν να διατηρήσουν τη νομή και τη χρήση τους και, σε όσες περιπτώσεις τεκμαίρεται κυριότητα προ του 1975, να κατοχυρώσουν και την ιδιοκτησία τους. Αντίστοιχα, για τις δασωμένες αγροτικές εκτάσεις θα υποστηρίξουμε μέσω της μελέτης πως αν επανέλθουν σε αγροτική χρήση θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον»".