Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 20:30

Αραχωβίτης για σταφίδα: “Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι συνεταιριστικές οργανώσεις”

Γράφτηκε από την
Αραχωβίτης για σταφίδα: “Στο στόχαστρο της κυβέρνησης οι συνεταιριστικές οργανώσεις”

“Ωμή ομολογία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης: χωρίς στήριξη μένει η κορινθιακή σταφίδα”, επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως “ο υπουργός επιβεβαίωσε στις 12/7 στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή μου, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της κορινθιακής σταφίδας. Μη αναγνωρίζοντας αυτό που παραγωγοί αλλά και η Παναιγιάλειος Ενωση, η σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών, εκτιμούν: ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες ανά τη χώρα, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για τη νέα χρονιά, το ΥπΑΑΤ διά του υπουργού ομολόγησε ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στη σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης”.

Ο Στ. Αραχωβίτης εκτιμά ότι “πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού κρύβεται η πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτέλεσαν την κύρια διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας, που «έβαλαν πλάτη» τη δύσκολη περσινή χρονιά και που προσέφεραν στους οργανωμένους παραγωγούς αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή τους. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκρατούν την τιμή παραγωγού, προφυλάσσουν το εισόδημα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και διεκδικούν δυναμικά προς όφελος της παραγωγής, του προϊόντος και των παραγωγών. Πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού”.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ξαναθυμίζει “στους έχοντες κοντή ή επιλεκτική μνήμη, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν νομική και καταστατική υποχρέωση τη διακίνηση του συνόλου της παραγωγής των μελών τους (75% βάσει του πλέον πρόσφατου νόμου)” και καταλήγει: “Για μια ακόμη φορά το ΥπΑΑΤ, δέσμιο των ιδιωτικών συμφερόντων, θέτει στο στόχαστρο το εισόδημα των παραγωγών, αυτή τη φορά της κορινθιακής σταφίδας και οδηγεί σε μαρασμό και καταστροφή αυτό το στρατηγικό-ιστορικό προϊόν”.


NEWSLETTER