Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 08:47

Ποιοτικά αλλά λίγα φέτος τα φιστίκια σε Καλαμάτα και Μεσσήνη - Στα 90 λεπτά η μέση τιμή τους

Γράφτηκε από τον
Ποιοτικά αλλά λίγα φέτος τα φιστίκια σε Καλαμάτα και Μεσσήνη - Στα 90 λεπτά η μέση τιμή τους

 

Ποιοτικά, όχι όμως και σε ικανοποιητικές ποσότητες, είναι τα πρώτα φιστίκια που βγαίνουν αυτή την περίοδο στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στη Μεσσήνη.

Η μέση τιμή είναι στα 90 λεπτά, καθώς έχουν καθοριστεί διαφορετικές τιμές, για τα ψιλά 60 με 70 λεπτά και για τα χοντρά 1,10 και 1,15 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, καθώς έχουν αυξηθεί όλα τα είδη που καθορίζουν το κόστος παραγωγής. Η προβληματική απόδοση οφείλεται στην έλλειψη πιστοποιημένου σπόρου, στοιχείο για το οποίο υπάρχει ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστεί την επόμενη χρονιά.

Ειδικότερα, ο παραγωγός Γιώργος Δούβας μας είπε ότι δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε ποσότητες και διευκρίνισε: “Ενώ φαινόταν ότι θα είναι πολύ καλή, το Σεπτέμβριο με πολλές υγρασίες και ζέστη τα φιστίκια άρχισαν να επηρεάζονται . Η ποιότητα είναι πολύ καλή, αλλά δεν θα έχουμε τις αποδόσεις που περιμέναμε. Οι πατάτες και τα φιστίκια το τελευταίο 10ήμερο «σηκώνουν» τα κιλά. Οταν στο συγκεκριμένο διάστημα δεν έχουμε αυτό που πρέπει, οι αποδόσεις είναι μειωμένες”. Μας εξήγησε ότι “από τότε που σταμάτησε να έρχεται πιστοποιημένος σπόρος από την Αμερική, έχουμε πρόβλημα. Εχουμε μειωμένες αποδόσεις λόγω των ιώσεων που κουβαλάει το φιστίκι. Ο πιστοποιημένος σπόρος είναι απαλλαγμένος από ιώσεις και βακτήρια”. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως “από του χρόνου κάτι φαίνεται να αλλάζει, ίσως μπορέσουμε να φέρουμε πιστοποιημένους σπόρους και να αρχίσει η παραγωγή να αυξάνεται”.

Οσον αφορά την τιμή εκτίμησε ότι “το φιστίκι πρέπει να έχει γενική τιμή, όχι ειδικές, όπως στις πατάτες, χοντρές - ψιλές. Με αυτά τα «κόλπα» οι παραγωγοί είναι ζημιωμένοι” κι ενημέρωσε: “Οι τιμές είναι 60 - 70 λεπτά τα ψιλά και 1,15 - 1,20 τα χοντρά φιστίκια, στα 90 λεπτά είναι η μέση τιμή”.

Ο Γ. Δούβας παρατήρησε πως “η μέση τιμή θα πρέπει να είναι πάνω από 1,10. Εχουμε αύξηση του κόστους παραγωγής, αυξήσεις σε ρεύμα, νερό, ενοίκιο, λίπασμα, φάρμακα. Ολα αυξάνονται και εμείς μπορούμε να μένουμε σταθεροί στις τιμές;”.

Ο έμπορος Νίκος Παπαθεοδώρου μας είπε ότι “τα πρώτα φιστίκια είναι εξαιρετικά. Οταν θα μαζέψουμε και άλλα θα δούμε”. Μας ενημέρωσε πως “έχουμε αποφασίσει ως οικογένεια να στηρίξουμε το προϊόν, κάτι να γίνει όμως και από τους αγρότες. Δίνουμε άλλη τιμή για τα ψιλά και άλλη για τα χοντρά, 1,10 και 1,15 ευρώ τα χοντρά και 60 - 70 τα ψιλά”. Και ανέφερε πως “είναι υπέρ το δέον καλές και όφελος για τον παραγωγό”. Παρατήρησε ότι “είναι ένα προϊόν εξαιρετικό σε νοστιμιά”, εκτιμώντας πως “δεν έχει πολλά έξοδα, είναι καλοκαιρινό, αποφεύγουμε τους πάγους”. Τέλος, είπε πως “έχουμε κάνει ενέργειες να στηρίξουμε το προϊόν και τους αγρότες. Οταν έρθει ο καιρός θα υπάρξει ενημέρωση”.


NEWSLETTER