Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 08:17

Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι καρπουζοπαραγωγοί Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι καρπουζοπαραγωγοί Τριφυλίας

 

Την οικονομική τους ενίσχυση ζητούν καλλιεργητές καρπουζιού στην Τριφυλία με υπόμνημά τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Όπως τονίζουν, τη χρονιά που πέρασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να κατρακυλήσουν οι τιμές, αλλά και τα προϊόντα να μένουν αζήτητα στα χωράφια. Επισημαίνουν ακόμα πως η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι η βασική πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς και η στήριξή τους είναι αναγκαία για να αντεπεξέλθουν στις καλλιεργητικές δαπάνες αλλά και στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους.

Αναλυτικά στο υπόμνημά τους αναφέρουν: «Η πανδημία όπως γνωρίζετε, είχε ολέθριες συνέπειες στη διάθεση της παραγωγής καρπουζιού των αγροτών του Δήμου Τριφυλίας την καλλιεργητική περίοδο 2020 και η πολιτεία ενίσχυσε τους παραγωγούς με στρεμματική αποζημίωση. Η ίδια κατάσταση με μεγαλύτερη δυσχέρεια στη διάθεση του καρπουζιού όχι μόνο συνεχίστηκε το 2021, αλλά επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήρθε να αποτελειώσει την αγροτική ζήτηση των προϊόντων μας, με αποτέλεσμα οι τιμές όχι μόνο να κατρακυλούν αλλά και τα προϊόντα να μένουν αζήτητα και να σαπίζουν στα χωράφια μας. Το γεγονός αυτό διαπιστώσατε προσωπικά μαζί με τον κ. πρωθυπουργό όταν επισκεφθήκατε στις 19 Ιουλίου την περιοχή μας και μας διαβεβαιώσατε ότι θα έχουμε την άμεση συμπαράσταση της πολιτείας, όπως άλλωστε έγινε και το 2020. Στην Τριφυλία, συνολικά καλλιεργούνται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας 6.000 στρέμματα, υπερπρώιμου καρπουζιού, η παραγωγή του οποίου σε ποσοστό πάνω από 80% εξάγεται και φέρνει στη χώρα μας σημαντικό συνάλλαγμα. Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η καλλιέργεια του καρπουζιού είναι η βασική πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς της περιοχής μας, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματος των καλλιεργητών για να αντεπεξέλθουν αφενός στις πραγματοποιηθείσες καλλιεργητικές δαπάνες, αφετέρου να αντεπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης των οικογενειών τους. Σας γνωρίζουμε ότι το μέσο καλλιεργητικό κόστος του καρπουζιού ανέρχεται από 900 έως 1.100 ευρώ/στρέμμα. Κατά συνέπεια, σας παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς καρπουζιού αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το υπουργείο σας (Ταμείο Αλληλεγγύης, Ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, de minimis κ.ά.) Με την πεποίθηση ότι θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, σας εκφράζουμε εκ των προτέρων τις ευχαριστίες μας».

Την επιστολή υπογράφουν περισσότεροι από 30 παραγωγοί της περιοχής.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER