Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 21:20

Κάλεσμα από Παναιγιάλειο για συλλαλητήριο στην Αθήνα

Γράφτηκε από την
Κάλεσμα από Παναιγιάλειο για συλλαλητήριο στην Αθήνα

Κάλεσμα προς τους σταφιδοπαραγωγούς να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Παρασκευής στη Αθήνα απευθύνει η Παναιγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ)    και παράλληλα επιτίθεται στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επειδή δεν στηρίζει το προϊόν.

Αναλυτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΣ:

"Η επί επτάμισι μήνες σκόπιμα παρελκυστική πολιτική σε βάρος των σταφιδοπαραγωγών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανό στην κατεύθυνση του φέρτε μου στοιχεία να στοιχειοθετήσουμε το αίτημα της απόσυρσης ως προϊόν της πανδημίας, και στη συνέχεια, αφού προσκομίστηκαν, το δελτίο Τύπου της 16ης Ιουλίου που εξέδωσε με την διαπίστωση...

Σήμερα διαπιστώνουμε εμείς την πλήρη αναξιοπιστία του πολιτικού ανδρός με τον εμπαιγμό των σταφιδοπαραγωγών που είχε, με την ανοχή του, ως αποτέλεσμα την κατάρρευση στην κυριολεξία της τιμής της σταφίδας με τιμές κάτω του ευρώ με συνακόλουθα την πρωτοφανή απώλεια εισοδήματός των. Τιμές των εμπόρων εξευτελιστικά χαμηλές που τις χαρακτήρισαν μάλιστα ως “φυσιολογικές”! Τιμές που τους έχουν οδηγήσει στην απόγνωση.

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί ο υπουργός άλλαξε.... στάση και δεν τήρησε τα συμπεφωνημένα όπως ο ίδιος γνωστοποίησε με το προαναφερθέν δελτίο Τύπου του, που αναγνώρισε δηλαδή την ύπαρξη του αποθέματος ποσοτικά αλλά και ως προϊόν πανδημίας και υπαναχώρησε από την θέση του να βρεθούμε σύντομα για την επίλυση του ζητήματος του αποθέματος σταφίδας...

Πέρασαν τρεισήμισι μήνες και ακόμη περιμένουμε...

Μας έχει καταστρέψει η πολιτική του και αυτός συνεχίζει σαν να μην τρέχει τίποτα.

Ο στόχος εξ αρχής προφανώς ήταν να μείνει εκτός αγοράς η Παναιγιάλειος Ένωση, εξαιτίας του αποθέματος, για να διαχειριστούν φέτος οι έμποροι τη σταφίδα.

Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα… Καταβαράθρωση της τιμής της σταφίδας από την έναρξη της συγκομιδής με συνεχόμενη πτωτική τάση... από € 1,60 / κιλό η τιμή της σταφίδας πέρυσι να πέσει σήμερα κάτω από το ευρώ! Το κατόρθωσαν με την καταστροφική πολιτική ανοχή του υπουργού.

Ο υπουργός αντί της δέσμευσής του για υλοποίηση της συνάντησή μας έφτασε στο σημείο να δείχνει μια τιμωρητική και άκρως αντισυνεταιριστική διάθεση που δεν γίνεται αποδεκτή από τους σταφιδοπαραγωγούς. Πριν από ενάμιση περίπου μήνα έδωσε μάλιστα εντολή ελέγχου για την ΠΕΣ και ακόμη δεν έστειλε το πόρισμα προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούνται τα συκοφαντικά μυθεύματα των εμπόρων...

Τι κάνει λοιπόν στην συνέχεια; Δίνει πρόσφατα εντολή για νέο έλεγχο! Έλεος!

Σώνει και καλά, απεγνωσμένα θα λέγαμε, να βρεθεί κάτι να στηρίξει το αφήγημα της συντεχνίας και να ζημιωθεί η συνεταιριστική οργάνωση και ο παραγωγός! Πρωτοφανής αρνητική στάση από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης! Να διαλύσουμε την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της χώρας μας στη σταφίδα γιατί είναι συνεταιριστική!

Γιατί διαχρονικά εγγυάται στον παραγωγό και δίνει την υψηλότερη τιμή στη σταφίδα. Ασυγχώρητο λάθος μας… Τέτοια πρωτοφανής στοχοποίηση! Εθελοτυφλεί στην συνεχή καταβαράθρωση των τιμών της σταφίδας και οι έμποροι ακάθεκτοι συνεχίζουν το έργο τους...

Κύριε πρωθυπουργέ της χώρας τα γνωρίζετε όλα αυτά; Φτάσαμε στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο.

Για τον λόγο αυτό οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου αποφάσισαν τις κινητοποιήσεις ως μοναδικό μέσο αντίδρασης σε αυτή την λυσσαλέα εχθρική πολιτική του υπουργείου αγροτικής εκμετάλλευσης!

Ελπίζουμε να ενημερωθεί ο κ. πρωθυπουργός για τον διωγμό που υφιστάμεθα ως παραγωγοί και οι συνεταιριστικές μας οργανώσεις προκειμένου να ωφεληθούν λίγοι έμποροι.

Κύριε Λιβανέ θα μείνεις στην ιστορία.... Η πολιτική σου βάζει ταφόπλακα στην σταφιδοκαλλιέργεια! Δεν θα σας το επιτρέψουμε. Όχι άλλος εμπαιγμός! Ο αγώνας για την επιβίωσή μας τώρα αρχίζει.

Αιτούμεθα την άμεση απόσυρση των πλεονασμάτων σταφίδας τα οποία ανέρχονται σήμερα σε περίπου 5.000 τόνους με παράλληλη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών. 

Ολοι στο συλλαλητήριο της 5ης Νοεμβρίου στην Αθήνα".


NEWSLETTER