Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 21:10

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τη σταφίδα

Γράφτηκε από την
Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού για τη σταφίδα

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού εξέδωσε ανακοίνωση για το πρόβλημα της σταφίδας αναφέροντας τα εξής:

«Σταφίδες σαπίζουν σε αποθήκες, αλώνια και πλατφόρμες, σταφιδάμπελα ξεριζώνονται και οι παραγωγοί καταχρεωμένοι με ένα σωρό έξοδα βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας το προϊόν τους να σαπίζει και να είναι στα αζήτητα, ενώ είναι ένα τρόφιμο πολύ θρεπτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οργίζονται βλέποντας την κυβέρνηση εδώ και μήνες να παίρνει το μέρος μιας χούφτας εμπόρων αδιαφορώντας για το προϊόν και βοηθώντας τους να αρπάξουν τη σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Δεν πάει άλλο, η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για το φετινό κατάντημα της σταφίδας. Να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς εδώ και τώρα. Η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, λιπάσματα, φάρμακα, ρεύμα, πετρέλαιο πάνω του 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις 100% φτάνει την περσινή τιμή του 1,60 ευρώ το κιλό, κοντά στο κόστος παραγωγής.

Ζητάμε:
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για τη σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
- Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.
- Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
Καλούμε τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και πλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο. Δυναμώνουμε τους συλλόγους μας, είμαστε σε εγρήγορση».

 


NEWSLETTER