Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 22:56

Παράταση για νέους αγρότες ζητεί ο Λαμπρόπουλος

Γράφτηκε από την
Παράταση για νέους αγρότες ζητεί ο Λαμπρόπουλος

 

Παράταση προθεσμίας της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την εγκατάσταση νέων γεωργών ζητεί με ερώτησή του ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση: "Ο γεωπονικός-γεωτεχνικός κλάδος παρακολουθώντας τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων 3ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Π.Α.Α. 2014-2020, η οποία λήγει στις 14-12-2021, διαπίστωσε τα προβλήματα που δημιουργεί η σχετικά μικρή προθεσμία του ενός μηνός για την υποβολή των αιτήσεων των νέων αγροτών και συγκεκριμένα:

  • Λόγω της πανδημίας του Covid-19 και των μέτρων που έχουν ληφθεί υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους υποψηφίους και τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, Τμήματα Αγρ. Ανάπτυξης, Υποθηκοφυλακεία κ.λπ.) προκειμένου να εκδοθούν και να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις έναρξης, ΜΑΑΕ, κτηματικές μερίδες κ.λπ.), καταστάσεις που προκαλούν ανεπιθύμητες καθυστερήσεις, ενώ έχουν υπάρξει και περιπτώσεις νόσησης των εμπλεκομένων.
  • Η συγκεκριμένη πρόσκληση συνέπεσε χρονικά, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν τα χρονικά περιθώρια, με σωρεία μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ, όπως η πρόσκληση για τη Δράση 4.1.2. «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος του Π.Α.Α. 2014-2020», η υποβολή αιτημάτων πληρωμής για τις δράσεις 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», αλλά και η προδημοσίευση προσκλήσεων για τη δράση 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».
  • Η παρακολούθηση και ο έλεγχος πληρωμών της βασικής ενίσχυσης και των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και ο συντονισμός των ενεργειών για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην προσπάθεια που ξεκίνησαν από την άνοιξη με την υποβολή των ΕΔΕ (δηλώσεων ΟΣΔΕ) οι υποψήφιοι με τη βοήθεια των μελετητών, γεγονός που τους αποκλείει από μελλοντικές προσκλήσεις του υπομέτρου, ερωτάται ο κ. υπουργός: Πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην 3η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1. «Εγκατάσταση νέων γεωργών» του Π.Α.Α. κατά έναν τουλάχιστον μήνα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία υποβολής των προτάσεων;".


NEWSLETTER