Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 21:53

Παναιγιάλειος Ένωση: Αναμένουν υλοποίηση της απόφασης για τη σταφίδα

Γράφτηκε από την

 

 

Η απόσυρση των αποθεμάτων της παραγωγής του 2020 για απόσταξη και η απορρόφηση αυτής του 2021 με 1,40 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός για τη σταφίδα, “θα δώσει λύση, αν το υλοποιήσει”.

Αυτό επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος για τη λύση που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός τον Δεκέμβριο, με μεγάλη καθυστέρηση, στο κρίσιμο ζήτημα της σταφίδας.

“Κάλλιο αργά πάρα ποτέ, μένει να το υλοποιήσει”, σημείωσε χαρακτηριστικά, παρατηρώντας ότι η

καθυστερημένη απόφαση προκάλεσε τεράστια ζημιά στους παραγωγούς και στην οργάνωση. “Ταλαιπωρηθήκαμε 8 - 9 μήνες, με αποτέλεσμα να χάσουμε πολύ χρόνο και να υποστούν τεράστια ζημιά η οργάνωση και οι παραγωγοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου και διευκρίνισε: “Αν το έκανε Απρίλιο - Μάιο, όπως ζητούσαμε και δεν το κάναμε αντιπολιτευτικά στην κυβέρνηση. Είδαμε έγκαιρα τα στοιχεία από το εξωτερικό και αυτό που έγινε με τα σταφύλια. Το λέγαμε από τότε, γιατί ήθελε χρόνο να στείλει οργανωμένο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με πλήρη φάκελο. Οπως έκανε ο Βορίδης, όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τα σταφύλια”. Εξήγησε πως “την πανδημία με τις επιπτώσεις της την ζήσαμε όλοι” και πρόσθεσε ότι “εμείς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε ζητήσει τίποτα ως Παναιγιάλειος. Εχουμε κάνει εξαγωγές με πολύ περισσότερες ποσότητες και πολύ καλές τιμές. Μετά από διαβούλευση και πολλή πίεση δόθηκε λύση. Φαίνεται ότι τον πίεζαν οι μεταποιητές για να καταστραφεί η Παναιγιάλειος. Κάλλιο αργά πάρα ποτέ, μένει να το υλοποιήσει”.

Για τη λύση που ανακοίνωσε ο υπουργός, ο κ. Σωτηρόπουλος μας είπε ότι “θα πάρει το απόθεμα της παραγωγής του 2020 που είναι περίπου 4.500 τόνοι από 8.000 που ήταν και θα πάει για απόσταξη, για οινοποίηση ή για οξοποίηση. Αν το είχε ανακοινώσει νωρίτερα, θα το είχε ακούσει η αγορά και θα είχαμε κάνει περισσότερες εξαγωγές”.

Για την παραγωγή του 2021, παρατήρησε πως “τώρα δουλεύουμε κανονικά, όχι όπως πριν. Οσοι έχουν πουλήσει με 80 - 90 λεπτά και 1 ευρώ, πάει πούλησαν. Οι πωλήσεις αυτές έγιναν. Από δω και πέρα η τιμή είναι 1,40 ευρώ”.

Επανέλαβε, τέλος, ότι “έχει γίνει τεράστια ζημιά, έχουν χαθεί χιλιάδες ευρώ για τους παραγωγούς και εκατομμύρια ευρώ για τις οργανώσεις” κι εκτίμησε πως “πληροφορούσαν τον υπουργό κακοί σύμβουλοι ή κάποιοι που ήθελαν να καταστρέψουν την οργάνωση”.