Παρασκευή, 24 Μαϊος 2013 13:00

Η υπερπρωιμότητα φέρνει καλές τιμές για τα καρπούζια

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με αφορμή την έναρξη συγκομιδής του καρπουζιού. 

Σε αυτή, παρουσία εξαγωγικών φορέων, επισημάνθηκε η προσοχή που θα πρέπει να δοθεί όλη αυτή την περίοδο ώστε να γίνονται έγκαιρα οι αναγγελίες και οι έλεγχοι από τους ποιοτικούς ελεγκτές. Οπως τονίστηκε, με σταθερότητα στην ποιότητα των προϊόντων μπορούν να κερδηθούν οι αγορές.

Παραγωγοί της περιοχής σε μια μέρα έντονης εξαγωγικής δραστηριότητας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της συγκομιδής, υπογραμμίζοντας πως η ποιότητα φέτος ξεπερνά κάθε προηγούμενο μιας και οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Επίσης περιμένουν βελτίωση του καιρού στην Κεντρική Ευρώπη ώστε και η ζήτηση να κρατηθεί σε καλά επίπεδα.

Ο Παν. Αλευράς βρέθηκε και στα καρπουζοχώραφα της περιοχής συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Αντώνη Παρασκευόπουλο και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο. Για το ξεκίνημα της συγκομιδής σημείωσε χαρακτηριστικά: 

"Η φετινή χρονιά για τη δυναμική καλλιέργεια του καρπουζιού έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, δεδομένου ότι έχουμε πρώτα και κύρια την καλύτερη ποιότητα, αφού το χειμώνα δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και ανέμους. Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς, ίσως πρωιμότερα από κάθε άλλη χρονιά. Σημαντικό είναι ότι έχουμε αύξηση της παραγωγής κατά 20%, γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες, η τεχνογνωσία των παραγωγών, η βοήθεια των γεωπόνων έχουν συντελέσει στο να έχουμε άριστη καλλιέργεια με συγκεκριμένα καλλιεργητικά πρότυπα. 

Επίσης τα καρπούζια ξεκίνησαν με πολύ καλές τιμές και αυτό λόγω της υπερπρωιμότητας, των νέων υβριδίων που έχουν μπει, και της σταθερότητας που υπάρχει στην αγορά - σταθερή συνέπεια στην ποιότητα και την παράδοση των προϊόντων».

Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι το καρπούζι στηρίζει την τοπική οικονομία καθώς με μια μέση τιμή 30 λεπτών δίνει 12 εκ. ευρώ. Σημείωσε ακόμη ότι με πρωτοβουλία της τοπικής Διεύθυνσης Γεωργίας το 60-70% του παραγόμενου καρπουζιού είναι πιστοποιημένο, άρα το καρπούζι έχει ταυτότητα και ποιότητα που είναι το διαβατήριο που χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στον σκληρό ανταγωνισμό.

Το λόγο πήραν και παραγωγοί της περιοχής. Ο Μπάμπης Παπαδόπουλος ανέφερε: 

"Το ευχάριστο είναι ότι η ποιότητα είναι έξτρα φέτος, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές, η γονιμοποίηση έγινε σε πολύ καλές θερμοκρασίες, χωρίς αέρα και κρύα. Αυτό θα μας βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη της διακίνησης του καρπουζιού, καθώς όλες οι χώρες ζητούν ποιοτικά προϊόντα και είναι πολύ αυστηροί αφού τα περισσότερα πάνε σε σούπερ μάρκετ. Εκτός από αυτό έχουμε αρκετά καρπούζια που είναι πιστοποιημένα, αποδεικνύοντας ότι είναι καθαρά από τα πάντα. Είναι πολλά κράτη που ζητάνε πιστοποιημένα. 

Οι καιρικές συνθήκες όμως τώρα ως προς την πώληση του καρπουζιού μας δημιουργεί λίγο πρόβλημα, γιατί ο καιρός στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλός. Ομως ακόμη είναι νωρίς καθώς είναι μόλις 23 Μαΐου και τέτοια εποχή ποτέ δεν είχαμε τόσο πολλά καρπούζια και σε τέτοια ποιότητα. Από την εβδομάδα που έρχεται ο καιρός φτιάχνει και ήδη άρχισαν να βγαίνουν παραγγελίες με ποσότητες για όλα τα κράτη. Πιστεύω ότι θα πάει καλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν πολλές φορτώσεις. Φέτος είναι η πιο πρώιμη από όλα τα χρόνια και πιστεύω ότι θα πάει καλά, αλλά εξαρτάται κατά πολύ από τον καιρό στην Ευρώπη και τις αγορές όπου πάνε.

Θέμα ποιότητα δεν υπάρχει το παραμικρό, ενώ παράλληλα έχουμε και τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Γεωργίας που από το πρωί είναι στα χωράφια».

Ο Μιχάλης Μπακούρος με τη σειρά του τόνισε: "Η χρονιά καλά ξεκίνησε, απλώς λόγω των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες μέρες μας έχει φέρει λίγο πίσω. Θα μπορούσαν να είχαν φύγει μεγαλύτερες ποσότητες, όμως λόγω της κακοκαιρίας στην Κεντρική Ευρώπη δεν γίνονται πολλές φορτώσεις - και αυτές που γίνονται είναι για τις ανατολικές χώρες. Περιμένουμε όμως να κινηθεί η εσωτερική αγορά και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται αν και υπήρχε μια τάση από ορισμένους εμπόρους να τις ρίξουν. Οι τιμές κυμαίνονται από 40-50 αλλά εξαρτάται από τα μεγέθη, την ποιότητα και την ποικιλία των καρπουζιών"».

Ο Κώστα Μαλάμος σημείωσε: "Από άποψη ποιότητας ίσως είναι η πιο τέλεια χρονιά των τελευταίων χρόνων. Τα καρπούζια είναι εξαιρετικά, αποδοτικά, χωρίς προβλήματα, λόγω του ότι ήταν καλός ο καιρός. Εχει ξεκινήσει κανονικά η συγκομιδή. Ο καιρός αρχικά ήταν καλός στο εξωτερικό, τώρα μας τα έχει χαλάσει λίγο με τις θερμοκρασίες, αλλά πιστεύω από εβδομάδα που φτιάχνει ο καιρός έξω να στρώσει πιο καλά η αγορά. Οι τιμές ξεκίνησαν από 55 λεπτά και οι βαρέλες σήμερα είναι στα 52-53 λεπτά. Εξαρτάται όμως από το μέγεθος καθώς τα πιο μικρά καρπούζια έχουν 30-32 λεπτά. Οι τιμές είναι καλές γιατί υπάρχουν και αποδόσεις - και μακάρι να διατηρηθούν».

 

 

Κ.Μπ.