Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 08:48

Ξεκίνησαν φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού στην Τριφυλία

Ξεκίνησαν φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού στην Τριφυλία

Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή της Τριφυλίας, και όπως όλα δείχνουν φέτος θα μειωθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για 15-20% μείωση της έκτασης, με κύριο παράγοντα για αυτή την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τόσο σε λιπάσματα όσο και σε πλαστικά. Επίσης, και οι χαμηλές τιμές εμπορίας του προϊόντος τις τελευταίες χρονιές έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες από το Λιμενάρι και ακολούθησαν κι άλλες περιοχές, με τους παραγωγούς να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ημέρες ηλιοφάνειας, αν και οι θερμοκρασίες τις βραδινές ώρες δεν είναι ακόμη ευνοϊκές.

Όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος, οι φυτεύσεις ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες και πλέον έχουν εντατικοποιηθεί καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι σχετικά καλές. Ξεκίνησαν όπως κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, εκτιμώντας ότι φέτος η καλλιέργεια θα μειωθεί σε ένα ποσοστό περίπου 20%. Κύρια αιτία μας είπε ότι είναι μεγάλη αύξηση που έχει υπάρξει στο κόστος καλλιέργειας, καθώς οι αυξήσεις των τιμών σε λιπάσματα και πλαστικά είναι της τάξεως του 60-70%. Αυτό έχει κάνει πολλούς παραγωγούς επιφυλακτικούς και μειώνουν τα στρέμματα που καλλιεργούν. Γενικά επισήμανε ότι το κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη σε όλες τις καλλιέργειες, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε όλα αυτά τα έξοδα.

Εκτίμηση για μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατά 15% έκανε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι φυτεύσεις γίνονται με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες αν και τις βραδινές ώρες οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή που τους παραγωγούς. Σημείωσε πως όπου απαιτείται πρέπει να γίνεται επιπλέον κάλυψη των φυτών. Οι αρδεύσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές μόνο με τις απαραίτητες ποσότητες, ενώ συστήνεται η χρήση λιπασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου ώστε τα φυτά να αναπτύξουν ισχυρό ριζικό σύστημα.

Κ.Μπ.