Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 20:09

Σεμινάριο για παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων

Γράφτηκε από την
Σεμινάριο για παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων

 

Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας ανακοινώνει το σεμινάριo «Οδηγός παραγωγής ποιοτικού ελαιόλαδου» που εστιάζει στις ορθές πρακτικές συγκομιδής, ελαιοποίησης και φιλτραρίσματος, για την παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τις σύγχρονες εξελίξεις στη συγκομιδή, την ελαιοποίηση, το φιλτράρισμα και την αποθήκευση του ελαιολάδου, καθώς και η κατανόηση των αναλυτικών κριτηρίων ποιότητας που βασίζονται στον εργαστηριακό έλεγχο του ελαιόλαδου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: α) μεμονωμένους παραγωγούς, β) ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, γ) μεταποιητές (π.χ. ελαιοτριβεία κλπ.). Είναι διάρκειας 12 διδακτικών ωρών και υλοποιείται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom το χρονικό διάστημα 21 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου.

Ακολουθούν οι τίτλοι, οι εισηγητές και οι περιγραφές των θεματικών ενοτήτων:

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

6.30-9 μ.μ.: Συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου στο ελαιοτριβείο. Δημήτρης Ψαθάς. Προσδιορισμός του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής. Ορθές πρακτικές συγκομιδής, μεταφοράς και αποθήκευσης του ελαιόκαρπου.

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

6.30-9 μ.μ.: Διαδικασίες παραγωγής στο ελαιοτριβείο. Νίκος Κουτσούκος. Ορθές πρακτικές ελαιοποίησης για την παραγωγή εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ανώτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Τα στάδια της θραύσης των καρπών, της μάλαξης και του διαχωρισμού-φυγοκέντρισης της ελαιοζύμης.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

6.30-9 μ.μ.: Φιλτράρισμα και αποθήκευση ελαιόλαδων. Κωνσταντίνος Τσορώνης. Φιλτράρισμα και μέθοδοι φιλτραρίσματος. Αποθήκευση: τρόποι και σωστές θερμοκρασίες. Ανασκόπηση των κρίσιμων σημείων και της σχέσης τους με την ποιότητα.

Πέμπτη 3 Μαρτίου

6.30-9 μ.μ.: Χημικές αναλύσεις ελαιόλαδου. Αναστάσιος Καμπόλης. Κατηγορίες ελαιόλαδου. Βασικές χημικές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της νοθείας. Πολυφαινόλες του ελαιόλαδου και η σημασία τους.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του ΚΑΕΜ στην Καλαμάτα τηλεφωνικά στο 27210 25700, μέσω e-mail στο info@kaem.gr, www.kaem.gr/seminars.


NEWSLETTER