Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 08:36

Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Ελπιδοφόρα μηνύματα για την τοπική οικονομία

Γράφτηκε από τον

 

Το ζήτημα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” που παραμένει σε εκκρεμότητα, η άνοδος των τιμών στα λιπάσματα και την ενέργεια, ο κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης, οι καλές πρακτικές και οι διεθνείς πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, κυριάρχησαν στην έναρξη του 8oυ Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας.

Το διήμερο φεστιβάλ που οργάνωσαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Δήμος Καλαμάτας, ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με χαιρετισμούς και ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, στο συνεδριακό κέντρο του “Elite City Resort”.

Στους χαιρετισμούς, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι το φεστιβάλ δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Παρατήρησε πως η άνοδος των τιμών στα λιπάσματα και στην ενέργεια δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στα προϊόντα μας κι ενημέρωσε για τα 4 προγράμματα που μετέχει ο συνεταιρισμός.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι τα τοπικά προϊόντα αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και πως το φεστιβάλ έχει γίνει θεσμός. Εκτίμησε ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει όπως έπρεπε την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και ανέφερε πως είμαστε σε αναμονή της δικαστικής απόφασης που θα πυροδοτήσει εξελίξεις, θετικές ή αρνητικές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Πρωτογενή Παραγωγή Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι “είναι απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει με την απόφαση Αποστόλου”, εκτίμησε πως μπορεί να επεκταθεί η ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, όπως έγινε με την ΠΟΠ για το ελαιόλαδο σε όλη τη Μεσσηνία και δήλωσε ότι υποστηρίζουν το φεστιβάλ γιατί προβάλλει τα δύο πιο βασικά προϊόντα μας.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας παρατήρησε ότι η φετινή μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στέρησε εισόδημα πάνω από 100 εκ. ευρώ στο νομό μας. Επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι είναι σημαντικό να είναι αυτάρκης η χώρα μας σε αγροτικά προϊόντα, “είναι σημαντικός παράγοντας επιβίωσης του λαού” κι εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημήτρης Πετρόπουλος, με αφορμή την απόφαση και τις εξελίξεις για την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, έκανε λόγο για ιδιοτελή συμφέροντα και αποφάσεις που πάρθηκαν σε βάρος της περιοχής και επεσήμανε ότι μιλάμε πρώτη φορά για διατροφική επάρκεια.

Ο τυποποιητής αγροτικών προϊόντων Μενέλαος Γερονικολός, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, παρατήρησε πως “όλοι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βρεθούν λύσεις”, ανέφερε ότι “οι πελάτες μας ζητούν πιστοποιημένη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας” και προέτρεψε “μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να πέσουν χρήματα στον πρωτογενή τομέα με οργάνωση για να πιάσουν τόπο”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι “παρά τις μεγάλες προσπάθειες το αποτέλεσμα δεν αλλάζει” κι επεσήμανε πως “θα πρέπει να μιλάμε για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αυτό είναι το δικό μας προϊόν”.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ενημέρωσε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία ήταν 40.000 με 42.000 τόνους με 20.050 στην Τριφυλία και παρατήρησε πως στη χώρα μας η παραγωγή είναι στους 280.000 τόνους, 8% μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Μίλησε για τις οργανώσεις παραγωγών στην Τριφυλία, που είναι φωτεινά παραδείγματα και πετυχαίνουν καλύτερη τιμή 3,60 με 3,70 ευρώ στο ελαιόλαδο κι επεσήμανε με ικανοποίηση τη δημιουργία του 3ου Διεθνούς Κήπου Ειρήνης στην Τριφυλία (μετά την Ισπανία και την Ιταλία). Αναφέρθηκε, ακόμα, στους ζωντανούς ελαιώνες, 2 στην περιοχή και στους πάνω από 16 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο λιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Κωνσταντέλης, που η οικογένειά του ασχολείται με το λάδι, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα και γευσιγνωσία των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων.

Γ.Σ.