Σάββατο, 16 Απριλίου 2022 18:32

Απάντηση ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα

Απάντηση ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, από τον παγετό που σημειώθηκε στις 23-25 Ιανουαρίου στις Π.Ε. Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας “προκλήθηκαν ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες (όπως δενδρώδεις, καλλιέργειες κηπευτικών, ανοιξιάτικες πατάτες κ.λπ.), διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του οργανισμού, έγιναν 243 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 953 δηλώσεις ζημιάς”.

Αυτό απαντά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα “Σε απόγνωση οι πατατοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, εξαιτίας των ζημιών που υπέστησαν από την κακοκαιρία «Ελπίδα»”.

Ο υφυπουργός ενημερώνει ότι “ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το έργο των εκτιμήσεων ξεκινά μετά το πέρας της δεκαπενθήμερης προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημιάς, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο, στη συνέχεια κοινοποιούνται τα πορίσματα και ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, η οποία προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022. Στο έργο των εκτιμήσεων, το ήδη υπάρχον μόνιμο και έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό του ΕΛΓΑ θα συνδράμει και επιπλέον γεωτεχνικό προσωπικό, με σκοπό την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου”.