Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 19:48

Διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης για τη σταφίδα ζητούν Παναιγιάλειος και ΣΚΟΣ

Διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης για τη σταφίδα ζητούν Παναιγιάλειος και ΣΚΟΣ

 

 

Τη διασφάλιση της στρεμματικής ενίσχυσης της σταφίδας, ζήτησαν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, οι επικεφαλής της Παναιγιάλειου Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) και ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ. Σε συνάντηση στο γραφείο του υπουργού οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ του επεσήμαναν ότι «με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ εξομοιώνονται οι ενισχύσεις καλλιεργειών, με συνέπεια να μειώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και για την σταφίδα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς, διότι η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πολυετής και ιδιαίτερα κοστοβόρα και ευδοκιμεί κυρίως στις ορεινές ζώνες, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την περιβαλλοντική παράμετρο από την εγκατάλειψη των σταφιδοκαλλιεργειών, με τις συνέπειες από την ερήμωση των ορεινών περιοχών μας».

Η εξαίρεση προϊόντων προβλέπεται σε περιορισμένη κλίμακα και για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Απ’ όλους τους εκπροσώπους της ΠΕΣ και της ΣΚΟΣ, τέθηκε το αίτημα της εξαίρεσης της σταφίδας, χρησιμοποιώντας σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως τονίζοντας πως «η σταφίδα είναι αμιγώς εξαγωγικό προϊόν, φέρνει σημαντικό κέρδος για την εθνική οικονομία σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης  και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ξεχωριστή».

Επισημαίνεται πως η εξαίρεση προϊόντων προβλέπεται σε περιορισμένη κλίμακα και για ιδιαίτερες περιπτώσεις και γι’ αυτό απαιτείται πρωτίστως πολιτική βούληση.

Ο κ. Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τις σοβαρές αιτιάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις δυνατότητες που του δίνει η νέα ΚΑΠ για την εξαίρεση από την βασική ενίσχυση κάποιων καλλιεργειών για λόγους σημαντικούς. 

Την Παναιγιάλειο εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Μιχαλόπουλος και ο διευθυντής Μίλτος Σταυρόπουλος, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο Αχαιός βουλευτής Αθανάσιος Νταβλούρος και ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ και της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος.