Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 08:34

Προστατεύονται Ελιά Καλαμάτας και φέτα

Προστατεύονται Ελιά Καλαμάτας και φέτα

 

Η Ελιά Καλαμάτας και η φέτα είναι ανάμεσα στα 163 ευρωπαϊκά προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης που θα προστατεύονται από την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Νέα Ζηλανδία.

Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν προχθές και σύμφωνα με την agrotypops.gr «Χάρη στη συμφωνία αυτή το διμερές εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί κατά έως και 30%, ενώ η αξία των ετήσιων εξαγωγών της ΕΕ μπορεί δυνητικά να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν κατά έως και 80%. Η συμφωνία μπορεί να μειώσει κατά περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τους δασμούς που καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ από το πρώτο κιόλας έτος εφαρμογής της.

πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: "Η Νέα Ζηλανδία είναι μείζων εταίρος μας στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Η εμπορική αυτή συμφωνία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τους καταναλωτές μας, τόσο στην ΕΕ όσο στη Νέα Ζηλανδία. Μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των μεταξύ μας εμπορικών συναλλαγών κατά 30%. Περιλαμβάνει άνευ προηγουμένου κοινωνικές και κλιματικές δεσμεύσεις. Η νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νέας Ζηλανδίας έρχεται σε μια σημαντική χρονική συγκυρία από γεωστρατηγική άποψη. Οι δημοκρατικές χώρες, όπως οι δικές μας, συνεργάζονται στενά και εξασφαλίζουν αποτελέσματα για τους πολίτες".

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τα εξής: "Ξεκινάει μια νέα γενιά εμπορικών συμφωνιών, με τις οποίες και τα δύο μέρη αποκομίζουν πραγματικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Οι νέες οικονομικές ευκαιρίες είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προσπαθούμε να ανακάμψουμε από τους διπλούς κλυδωνισμούς της νόσου COVID-19 και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η συμφωνία αυτή θα απελευθερώσει μια σειρά νέων εξαγωγικών ευκαιριών για τις επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ της ΕΕ όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Επίσης, περιέχει τις πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις βιωσιμότητας που έχουν μέχρι στιγμής συμπεριληφθεί σε εμπορική συμφωνία. Αυτό αποδεικνύει ότι εκπληρώνουμε ήδη την υπόσχεσή μας να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από τις εμπορικές μας συμφωνίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα"».