Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 09:26

10,6 εκ. ευρώ θα δοθούν στον ελαιοκομικό τομέα - Προβληματισμός για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
10,6 εκ. ευρώ θα δοθούν στον ελαιοκομικό τομέα - Προβληματισμός για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (βίντεο)

Εντονος προβληματισμός τόσο για την εφαρμογή της νέα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που ισορροπεί δύσκολα μεταξύ οικολογικών ιδεωδών και πραγματικών αναγκών, όσο και για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που υπηρετεί την αναδιανομή των ενισχύσεων σε βάρος των επενδύσεων, εκφράστηκε κατά την διάρκεια της προχθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η "Gaia Επιχειρείν" και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός "Ένωση Μεσσηνίας".

Όπως επισημάνθηκε στον τομέα της ελιάς και του ελαιόλαδου θα δοθούν 10,6 εκ. ευρώ. Η νέα ΚΑΠ η οποία προβλέπει παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων αγαθών με λιγότερους πόρους (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό κ.λ.π.) ενδέχεται να αναθεωρηθεί επειδή δεν είναι εφαρμόσιμη είπαν κάποιοι ομιλητές ενώ άλλοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα εφαρμοσθεί μόνο στα... χαρτιά ενώ στην πράξη θα ισχύσει μόνο η διανομή των ενισχύσεων βάσει των κριτηρίων των προηγούμενων ΚΑΠ.

Μιλώντας για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που διαθέτει το 71% των πόρων σε άμεσες ενισχύσεις, το 27% σε επενδύσεις και το 2% σε τομεακά προγράμματα, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε ότι ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο αποεπένδυσης δεν προβλέπεται ενίσχυση των επενδύσεων και πρότεινε να δοθεί για επενδύσεις το 10% των πόρων που δίνεται για ενισχύσεις.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης επεσήμανε πως η νέα ΚΑΠ είναι μια πρόκληση για την ανάπτυξη του πρωτόγεννη τομέα και ότι η Ελλάδα χωρίς υγιή πρωτόγεννη τομέα δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της αγροτικής παραγωγής και ανάδειξης της μοναδικότητας των τοπικών προϊόντων. Η νέα ΚΑΠ πρέπει να δώσει ώθηση στη καινοτομία δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) Γιώργος Κατσούλης είπε ότι η νέα ΚΑΠ έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας και ότι είναι ευκαιρία στο πλαίσιο του διαλόγου για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο να συζητηθεί το πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Ο κ. Κατσούλης δήλωσε πως είναι αναγκαία η ψηφιοποίηση των καλλιεργειών για να μπορέσει ο Ελληνας παραγωγός να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ

Ο διευθύνων σύμβουλος της "Gaia Επιχειρείν" Δημήτρης Καπνιάς παρουσιάζοντας τη νέα ΚΑΠ τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε ενίσχυση. Ο κ. Καπνιάς επεσήμανε ότι βασική μονάδα στήριξης είναι η γεωργική γη και ότι η νέα ΚΑΠ, που μεταξύ άλλων στοχεύει στην ενίσχυση της ζωής στην ύπαιθρο, θα εφαρμοστεί από το 2023. Ο κ. Καπνιάς χαρακτήρισε δύσκολη εξίσωση την παραγωγή περισσότερων και ποιοτικότερων προϊόντων με λιγότερες εισρροές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λ.π.) Παρουσιάζοντας το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

ο κ. Καπνιάς είπε το 71% των πόρων δίνεται σε άμεσες ενισχύσεις, το 27% σε επενδύσεις και το 2% σε τομεακά προγράμματα. Αναδιανεμητική ενίσχυση θα λάβουν όσοι έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες μεταξύ 10 και 40 στρεμμάτων. Αποκλείονται δηλαδή οι μικροί ιδιοκτήτες κάτω των 10 στρεμμάτων και οι μεγάλοι άνω των στρεμμάτων. Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν ενίσχυση 12 ευρώ για κάθε αιγοπρόβατο και από 40 μέχρι 250 ευρώ για κάθε βόδι.

Το πρασίνισμα παύει να επιδοτείται αλλά είναι αναγκαία προϋπόθεση για την χορήγηση ενισχύσεων είπε ο κ. Καπνιάς.

Ο σύμβουλος επιχειρησιακής στρατηγικής και εξωστρέφειας της Νeuropublic Ιωάννης Μαυρουδής μίλησε για την ευφυή γεωργία τονίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ επιδοτεί τις ψηφιακές εφαρμογές όπως το gaiasense app. O κ. Μαυρουδής είπε ότι η εφαρμογή gaiasense έχει ετήσια συνδρομή 30 ευρώ το χρόνο

Η διευθύνων σύμβουλος της "Gaia Επιχειρείν" Έλλη Τσιφόρου ανάλυσε τις τομεακές δράσεις της νέας ΚΑΠ τονίζοντας ότι στον τομέα της ελιάς και του ελαιόλαδου θα δοθούν 10,6 εκ. ευρώ.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Πρασκευόπουλος είπε ότι είναι λάθος η διακοπή της συνδεμένης ενίσχυσης στα εσπεριδοειδή και το ρύζι  της Πελοποννήσου. Ειδικά για το ρύζι της Μεσσηνίας είπε ότι ενώ είναι υδροβόρο τελικώς καταναλώνει μόνο τα αποθέματα νερού που καταλήγουν στη θάλασσα. Ο κ. Παρασκευόπουλος εκτίμησε ότι πολλά οικολογικά σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά και ότι θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης τουλάχιστον 300 νέοι αγρότες επειδή δεν "υπάρχουν χρήματα".

Ο εκπρόσωπος του Επιμελτηρίου Μεσσηνίας Παύλος Γκραίκης  είπε ότι χωρίς το πρωτόγεννη τομέα δεν υπάρχουν ύλες για τους άλλους τομείς της οικονομίας και εκτίμησε ότι σύντομα οι αγρότες θα μπορούν να γίνουν μέλη των επιμελητηρίων.

Ο πρόεδρος του Νηλέα Γιώργος Κόκκινος είπε ότι το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν στοχεύει στην ανάπτυξη και ότι στόχος του είναι να πάρουν όλοι χρήματα για να μην υπάρξουν διαμαρτυρίες. Μιλώντας για την ερήμωση της υπαίθρου ο κ. Κόκκινος είπε πως οι δακοκτονία κάθε χρόνο μπαίνουν σε ολοένα και λιγότερα αγροτεμάχια επειδή οι ιδιοκτήτες τους αφήνουν τα κλαδέματα αμάζευτα.

Ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος που συντόνισε την εκδήλωση ρώτησε τους ομιλητές αν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης της ΚΑΠ ή αν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος εξαιτίας της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απαντώντας ο κ. Καπνιάς εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος ενώ μιλώντας για τις αγροτικές επενδύσεις είπε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν έχει ανάγκη από νέα τρακτέρ αξία 70.000 ευρώ το καθένα που δουλεύει 10 ημέρες το χρόνο .

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης είπε πως η νέα ΚΑΠ μοιάζει με την ενεργειακή πολιτική που ανατράπηκε βίαια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εκτίμησε ότι θα αναθεωρηθεί σύντομα.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς είπε ότι είναι επιτυχία της κυβέρνησης η διασφάλιση των 19 δισεκατομμύριων ευρώ στην νέα ΚΑΠ και ότι μαζί με το Ταμείο Ανακάμψης μπορούν να δώσουν ώθηση στο πρωτογενή τομέα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος μετάφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τόνισε την ανάγκη στήριξης του πρωτόγεννη τομέα.  


NEWSLETTER