Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 17:15

Διαβούλευση φορέων για εργάτες γης

Διαβούλευση φορέων για εργάτες γης

Διαβούλευση φορέων για τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες, ανά ειδικότητα, για τη διετία 2023-2024, πραγματοποιήθηκε σε σύσκεψη την Τρίτη, στο Διοικητήριο Μεσσηνίας.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε η σημαντική έλλειψη εργατών γης και παρατέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί και οι δυσλειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε., της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του ΟΑΕΔ, καθώς κι εκπρόσωποι φορέων, όπως του Επιμελητηρίου, αγροτικών συνεταιρισμών, ξενοδόχων, ελαιοτριβέων, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν τα σχετικά στοιχεία και καθορίστηκε ο αναγκαίος αριθμός θέσεων μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες ανά ειδικότητα, ώστε να εκδοθεί η ΚΥΑ από τα αρμόδια υπουργεία.

Έγιναν σημαντικές διευκρινίσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι για τρίμηνη απασχόληση οι ιδιοκτησίες 40 στρεμμάτων ελαιοκομίας δικαιούνται τουλάχιστον 3 εργάτες.

Τονίστηκε η σημαντική έλλειψη εργατών γης, παρατέθηκαν όλοι οι προβληματισμοί και οι δυσλειτουργίες των διοικητικών διαδικασιών που δυσχεραίνουν την εργοδοσία των μετακλητών και αποφασίστηκε να αποσταλούν προς τα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες ουσιαστικές προτάσεις για την επίλυση των θεμάτων αυτών.

Διαπιστώθηκε, με βάση την ενημέρωση από την Π.Ε. Μεσσηνίας, ότι έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, ύστερα από την οποία θα γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την εξασφάλιση επαρκούς προσφοράς εργασίας από τους μετακλητούς και τους ανέργους που είναι καταχωρισμένοι στο αρχείο του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ).