Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 18:26

Σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων – Φιλιατρών

Γράφτηκε από τον

 

Κοινή συνάντηση και σύσκεψη είχαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με σημείο αναφοράς τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος και τα οποία έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής, μετά τις αλματώδεις αυξήσεις σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, τη σημαντική έλλειψη εργατών, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα από τη χαλαζόπτωση που έπληξε την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής.

Οι δύο σύλλογοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Όπως ήταν αναμενόμενο οι δύο σύλλογοι ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα των κοινών προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο. Αποκύημα αυτής της πρώτης συνάντησης ήταν η διαπίστωση και καταγραφή των κυρίαρχων ζητημάτων που μας απασχολούν όλους, τα οποία σας τα παραθέτουμε όπως αυτά αποτυπώθηκαν:

Με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Τριφυλίας απαιτούμε την άμεση και ακριβή καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, καθώς και την άμεση και χωρίς προσκόμματα αποζημίωση των πληγέντων παραγώγων. Άμεση ελάφρυνση στο δυσβάστακτο κόστος παράγωγης (φυτοφάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο κίνησης αγροτικών μηχανημάτων, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές). Να δοθεί ουσιαστική ενίσχυση για τη λίπανση των καλλιεργειών.

Ως φλέγον θέμα αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η έλλειψη εργατών γης που οδηγεί μαζί με όλα τα προηγούμενα σε πραγματική απελπισία τους καλλιεργητές.

Τονίζουμε δε ότι οι προσπάθειες και των δύο συλλόγων το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην επικοινωνία με άλλους αγροτικούς συλλόγους της Μεσσηνίας αλλά και εκτός αυτής, με στόχο την κοινή μας δράση.

Καλή δύναμη στον καθημερινό αγώνα του κάθε αγρότη και όχι μόνο τις δύσκολες μέρες που διανύουμε. Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε, να δραστηριοποιήσετε και να δυναμώσετε τους Αγροτικούς Συλλόγους κάθε περιοχής και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε για το παρόν και το μέλλον μας αυτά που πραγματικά μας αξίζουν». 

Κ.Μπ.