Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 20:41

Αποζημιώσεις ζητεί ο  Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού

“Να σταματήσουν την κοροϊδία και να αποζημιώσουν τους αγρότες για την καταστροφή από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, που από τις αρχές του Δεκεμβρίου κατέστρεψε την ελαιοπαραγωγή μας, σε ποσότητα και σε ποιότητα”, ζητεί ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας.

Αναφέρει ότι “κυβέρνηση και Περιφέρεια είναι οι υπεύθυνοι. Αρνούνται πεισματικά  να ικανοποιήσουν οποιοδήποτε αίτημά μας όλα αυτά τα χρόνια” και προσθέτει: “Με ανακοινώσεις μας  τους είχαμε προειδοποιήσει ότι η χρονιά θα εξελιχθεί σε εφιάλτη. Δεν έκαναν τίποτα για να το αποτρέψουν. Αποτυχημένη δακοκτονία για άλλη μια χρονιά.  Εκλεισαν τα αυτιά τους στις φωνές των αγροτικών συλλόγων που ζητούσαν να λυθεί το πρόβλημα με τους εργάτες γης,  ώστε να μαζευτεί πιο γρήγορα η παραγωγή. Ήξεραν το πρόβλημα από το 2016 και το 2018. Δεν έκαναν τίποτα από τότε, ρίχνοντάς τα όλα στην κλιματική αλλαγή. Τους λέμε να σταματήσουν τις προεκλογικές επισκέψεις στα χωράφια και τις δήθεν ερωτήσεις τους, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγροτών και να μας απαντήσουν άμεσα και όχι να ψάχνουν δικαιολογίες με ποιον τρόπο θα μας αποζημιώσουν και πότε”.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας ζητεί: “Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Επάρκεια σε σκευάσματα κατάλληλα για το περιορισμό του δάκου. να ενταχθούν και τα βιολογικά στο έργο, αφού υπάρχουν βιολογικά σκευάσματα. Και στελέχωση της ΔΑΟΚ με διοικητικό προσωπικό, γεωπόνους, τομεάρχες για την παρακολούθηση και σωστή εκτέλεση του έργου. Η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για εργάτες γης. Να εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό”.

Ο σύλλογος καλεί τους αγρότες “να  γυρίσουν την πλάτη στους διάφορους σωτήρες, να πιστέψουν στη δύναμή τους και να συμμετάσχουν στις  κινητοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών που άρχισαν σε όλη την Ελλάδα, γιατί ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε με αγώνες, τίποτα δεν μας χαρίστηκε”.

 

(Φωτογραφία αρχείου)