Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023 10:31

Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων: Εκτός προγραμμάτων έμειναν αρκετοί νέοι αγρότες

Γράφτηκε από τον
Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων: Εκτός προγραμμάτων έμειναν αρκετοί νέοι αγρότες

 

Εκτός προγραμμάτων νέων αγροτών έμειναν αρκετοί νέοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Παρά τις υποσχέσεις που υπήρχαν για επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος, αυτή δεν έγινε και σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι απορριφθέντες θα έχουν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.

Αυτά τονίζονται και καταγγέλλονται σε κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, που υπογράφουν οι πρόεδροι Ευάγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, αντίστοιχα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζεται: «Ένα θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο το τελευταίο έτος είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών. Υποψήφιοι και δυνητικά ωφελούμενοι, που είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αιωρούντο υποσχέσεις των αρμοδίων, που αναπτέρωναν τις ελπίδες, ότι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για να ενταχθούν και αυτοί ως επιλαχόντες. Η νέα διάθεση πίστωσης θα αποδείκνυε τη στήριξη των νέων στην πράξη να βρουν στη γεωργία διέξοδο στην επιχειρηματική και εργασιακή τους αναζήτηση, ώστε η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει επιλογή και όχι ανάγκη για επιβίωση.

Αντί αυτού ο κ. Γ. Γεωργαντάς, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και ότι κατ’ εξαίρεση θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα 2023. Δηλαδή θα πρέπει να περιμένουν όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που έκαναν όνειρα να δραστηριοποιηθούν στην ύπαιθρο και να αποκατασταθούν επαγγελματικά, δύο τουλάχιστον ακόμα χρόνια και να επιβαρυνθούν με το κόστος νέων μελετών. Στην ουσία βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται και εμείς να διαπιστώνουμε άλλη μια φορά την αδιαφορία των αρμοδίων για τον πρωτογενή τομέα, την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται -επισιτιστική κρίση, συρρίκνωση αγροτικού εισοδήματος κ.λπ.

Εμείς δηλώνουμε ότι αδυνατούμε να κοιτάξουμε αυτά τα νέα παιδιά στα μάτια και να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Εσείς άραγε μπορείτε;».

 

Κ.Μπ.

 

 

 


NEWSLETTER