Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 08:30

Σε πορεία εγκατάλειψης η σταφιδοκαλλιέργεια - Αδιάθετη η παραγωγή, σε αδιέξοδο οι αγρότες

Γράφτηκε από τον

 

Το αδιέξοδο για τους σταφιδοπαραγωγούς και ο κίνδυνος για εγκατάλειψη κι εξαφάνιση της παραδοσιακής και άλλοτε δυναμικής καλλιέργειας της σταφίδας παραμένουν, με ευθύνη της κυβέρνησης, όπως τονίζουν συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγοί.

Επικρίνουν δριμύτατα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν δίνει λύση για τα αποθέματα.

“Τη σταφίδα την έθαψαν”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος. Σημείωσε ότι το σοβαρό ζήτημα της σταφίδας “είναι στα χέρια του υπουργού, που δεν δίνει λύση” κι εξήγησε: “Οσο τα αποθέματα μένουν και πηγαίνουν από τη μια χρονιά στην άλλη, δεν υπάρχει ελπίδα. Μετά τον κορονοϊό, η τιμή της σταφίδας κατρακυλάει και μειώνονται οι εξαγωγές. Ο υπουργός στηρίζει συμφέροντα, συντεχνίες, όχι το προϊόν και τον παραγωγό. Αν φύγουν τα αποθέματα, θα λυθεί το πρόβλημα”.

Παρατήρησε, για μια ακόμα φορά, πως “πρέπει να φύγουν κάποιοι χιλιάδες τόνοι, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Οπως ο υπουργός πήρε αποφάσεις και βοήθησε το κρασί, τα σύκα και άλλα προϊόντα έτσι πρέπει να γίνει και για τη σταφίδα”.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου επιβεβαίωσε ότι “οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεν έχει αλλάξει κάτι” και ξεκαθάρισε: “Αν ο υπουργός θέλει να δώσει 5 6 6 εκ. ευρώ, πρέπει να τα δώσει για το απόθεμα. Ας το κάνει οινοποίηση, απόσταγμα, επισιτιστική βοήθεια, υπάρχει λύση. Είναι Λόγια του αέρα οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί”.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο σταφιδοπαραγωγός Χριστόφιλος Μαρκόπουλος από το Χατζή, παρατήρησε ότι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά και κινδυνεύουν να μην πιάσουν το ποσοστό που πρέπει και να μην πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σημείωσε πως η προθεσμία εκπνέει και πρέπει να δοθεί λύση.

Διαμαρτυρόμενος για το ό,τι η σταφίδα βρίσκεται στα αζήτητα, επεσήμανε ότι “μας έλεγαν για τιμή 1,25 και 1,15 ευρώ και τώρα θέλουν να μας την πάρουν με 70 λεπτά και χωρίς ΦΠΑ. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα, οι σταφίδες είναι στις αποθήκες των παραγωγών”.

Γ.Σ.