Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 08:27

Να ελεγχθούν οι εισαγωγές πατάτας ζητούν οι παραγωγοί, φοβούμενοι μια ακόμα καταστροφική χρονιά

Γράφτηκε από τον
Να ελεγχθούν οι εισαγωγές πατάτας ζητούν οι παραγωγοί, φοβούμενοι μια ακόμα καταστροφική χρονιά

 

Για τις αθρόες εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις πατάτας από την Αίγυπτο, διαμαρτύρονται ο Αγροτικός Σύλλογος και παραγωγοί της Μεσσήνης, καθώς αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσουν σε μια ακόμα καταστροφική χρονιά για την ντόπια ανοιξιάτικη πατάτα.

Οι παραγωγοί ζητούν από την κυβέρνηση να ελέγξει τις εισαγωγές πατάτας και καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κατέβει στη Μεσσήνη και να δώσει λύση.

Τα αιτήματα των παραγωγών στηρίζει ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος και καλεί το υπουργείο  “να φροντίσει να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή πατάτας”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από το Δημαρχείο Μεσσήνης:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χρήστος Θεοδωρακόπουλος μίλησε για “μεγάλο πρόβλημα από τις αθρόες εισαγωγές πατάτας” και σημείωσε: “Χτυπάμε καμπανάκι τώρα πριν ξεκινήσει να βγαίνει η παραγωγή. Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις και να υπάρχει ένα κέρδος στους παραγωγούς για να ζήσουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειές τους”.

Από τους παλιότερους πατατοπαραγωγούς, ο μπάρμπα Κώστας Δουρούμης διαμαρτυρήθηκε για “την απεριόριστη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και τις ακατάλληλες πατάτες”. Παρατήρησε ότι “σε 15 - 20 ημέρες βγάζουμε πατάτες, να τις κάνουμε τι; Αν πουλήσουμε με 20 και 25 λεπτά μπαίνουμε σε όλον μέσα, καταστρεφόμαστε”. Επέκρινε τους βουλευτές και την κυβέρνηση της Ν.Δ. και κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κατέβει να λύσει το πρόβλημα”.

Αλλοι πατατοπαραγωγοί παρατήρησαν ότι “φέρνουν 7.000 τόνους πατάτες την ημέρα. Αφού δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εισαγωγές, να μην έρχονται ανεξέλεγκτες. Παλιότερα έφερναν πατάτες οι μεγαλέμποροι, εδώ και 2 χρόνια φέρνει και ένα μαγαζί 1χ1”. Ανέφεραν πως “για τις πατάτες που έρχονται από τρίτες χώρες, χρησιμοποιούν απαγορευμένα για μας φυτοφάρμακα” και σημείωσαν ότι “όταν ξεκινάμε εμείς να βγάζουμε πατάτες, ρίχνουν τις τιμές στις Αιγυπτιακές”.

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος παρατήρησε ότι είναι μια συνέχεια των κινητοποιήσεών μας για τα προβλήματα στα υπόλοιπα προϊόντα, τώρα είναι για την πατάτα”. Και ζήτησε “να κατέβει ο υπουργός στη Μεσσήνη, να συναντηθούμε και να δώσουμε άμεσα λύση στο πρόβλημα της πατάτας που τα τελευταία χρόνια είναι ζημιογόνα”.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος κάλεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “να φροντίσει να σταματήσει η λαθραία εισαγωγή πατάτας” και σημείωσε πως “θα πρέπει να σεβαστούν τον ιδρώτα των παραγωγών. Μετά τη Μεσσηνία, το πρόβλημα της πατάτας θα πάει στην Ηλεία, την Αχαΐα, είναι πολύ σοβαρό”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER