Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023 07:51

Στα 50 λεπτά η τιμή της πρώιμης πατάτας

Γράφτηκε από τον
Στα 50 λεπτά η τιμή της πρώιμης πατάτας

 

Στα 50 λεπτά είναι η τιμή της πρώιμης πατάτας, της χοντρής που βγαίνει στη Μεσσήνη και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στα 40 λεπτά της ψιλής.

Οι πρώτες πατάτες βγήκαν με 55 λεπτά η ποικιλία Βόγιατζερ και 52 η σπούντα, όπως μας επεσήμανε ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, ο οποίος κατέθεσε πρόταση επικοινωνίας και συνεργασίας των τυποποιητών - εμπόρων της περιοχής, με άμεση ενημέρωση αντιπροσωπείας των παραγωγών, ώστε να μην πέφτουν οι τιμές του προϊόντος χωρίς λόγο και να ζημιώνεται ο παραγωγός.

Σημείωσε ότι για να διατηρηθεί η τιμή σε αντιπροσωπευτικό επίπεδο σε σχέση με την αγορά, θα πρέπει να γίνει συμφωνία των 5 εμπόρων - τυποποιητών της περιοχής κι επανέλαβε την πρότασή του κάθε Δευτέρα στο Δημαρχείο Μεσσήνης, παρουσία αντιπροσωπείας των παραγωγών, να συζητούν τις πληροφορίες της αγοράς για τη διαμόρφωση των τιμών, για να μην πέφτουν χωρίς λόγο, από τέχνασμα των χονδρεμπόρων της Αθήνας και την πληρώνουν πάντα οι παραγωγοί. Και αυτό θα προστατεύσει πέρα από τους παραγωγούς και το εισόδημα των τυποποιητών - εμπόρων, κατά τον Γ. Γκούμα.

Οσον αφορά την έναρξη της παραγωγής, παρατήρησε ότι “από τις 19 Μαρτίου ξεκινήσαμε να βγάζουμε πατάτες φέτος και αυτό, τόσο νωρίς, γίνεται για πρώτη φορά”.

Ανέφερε ότι οι πατάτες από τότε βγαίνουν κανονικά, 60 με 70 τόνοι κάθε μέρα (ποικιλίες σπούντα, βόγιατζερ και ρασίντα), ενώ έγιναν και οι πρώτες εξαγωγές στην Πολωνία, με ποικιλίες βόγιατζερ και σπούντα και οι πατάτες είχαν καλή υποδοχή εκεί.

Η εκτίμηση του τυποποιητή είναι ότι η εξαγωγή θα έχει καλύτερη απορρόφηση σε σχέση με πέρσι.

Οι αποδόσεις στα χωράφια, παρότι είναι νωρίς, κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς ξεκινούν από τους  3 και ξεπερνούν και τους 4 τόνους το στρέμμα.

Ακόμα, ο Γ. Γκούμας ενημέρωσε ότι η πρώτη ποικιλία που βγήκε, ήταν η βόγιατζερ που τη ζητούν στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη, λόγω καλύτερης εικόνας στο τηγάνι.

Γ.Σ.


NEWSLETTER