Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 08:48

Σταθερά 43 με 45 λεπτά η τιμή της πατάτας - Αισιοδοξία για διάσωση της φετινής παραγωγής

Σταθερά 43 με 45 λεπτά η τιμή της πατάτας - Αισιοδοξία για διάσωση της φετινής παραγωγής

 

Η σταθερή τιμή (στα 43 με 45 λεπτά η χοντρή, στα 35 η ψιλή) της φετινής παραγωγής της ανοιξιάτικης πατάτας στη Μεσσηνία, στην περιοχή της Μεσσήνης και στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, φαίνεται να σώζει το προϊόν και να δημιουργεί κλίμα για τη συνέχισή του.

Αυτό σημειώνει στην “Ε” ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας, επισημαίνοντας την πρότασή του για συνεργασία και συνεννόηση των τυποποιητών της περιοχής, μεταξύ τους, καθώς και με τους παραγωγούς, για να συνεχίσει να υπάρχει το προϊόν του τόπου μας.

Ειδικότερα, ο Γ. Γκούμας μας είπε ότι “βρισκόμαστε στο 70% με 75% της συγκομιδής της φετινής παραγωγής” και παρατήρησε πως “η εικόνα είναι πολύ θετική σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και δεν συνέβη αυτό που φοβόμαστε”.

Εξήγησε ότι “οι προβλέψεις μας στα τέλη Μαρτίου για καλή διάθεση - προώθηση της πατάτας στο εξωτερικό επιβεβαιώθηκαν. Η Πολωνία έχει απορροφήσει αρκετές ποσότητες και σε ικανοποιητικές τιμές”, ενώ εξέφρασε τη δυσφορία του για ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ήθελε τις πατάτες σε χαμηλότερη τιμή και απέκλεισε ουσιαστικά από τα ράφια της το προϊόν της Μεσσηνίας.

Ωστόσο, ανέφερε πως άλλα σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες απορρόφησαν ικανοποιητικές ποσότητες πατάτας και διευκρίνισε: “Για το λόγο αυτό παρέμειναν σταθερές οι τιμές, σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 43 με 45 λεπτά οι χοντρές και στα 35 λεπτά οι ψιλές που πάνε για εξαγωγή”.

Ο μεσσήνιος τυποποιητής μας πληροφόρησε ότι  “η προώθηση της μεσσηνιακής και της πατάτας και από άλλες περιοχές πλέον (Αχαΐα) γίνεται κανονικά. Και οι δικές μας πατάτες, μεσσηνιακές κι ελληνικές υπερέχουν”.

Για το ζήτημα που υπήρξε με την απόδοση ορισμένων ποικιλιών πατάτας, εκτίμησε πως “τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο καιρός, με το κρύο την νύχτα, δεν βοήθησε τα φυτά να αναπτυχθούν”, αλλά πρόσθεσε: “Η μικροκαρπία απορροφήθηκε από το εξωτερικό και μάλιστα οι πατάτες προωθήθηκαν με τιμή που έμεινε σταθερή. Οι τιμές πήγαν καλύτερα απ’ ότι φοβόταν ο κόσμος, ενώ οι αποδόσεις ήταν από το μέτριο προς το καλό. Μάλλον με χαμόγελο και με αισιοδοξία βλέπουμε την παραγωγή”.

Κλείνοντας, όμως, ο Γ. Γκούμας επεσήμανε την πρότασή του για “συνεργασία και συνεννόηση. Αφού δεν υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία, να πάρουμε μόνοι μας τις τύχες στα χέρια μας” και τόνισε: “Να καθίσουμε όλοι μαζί τυποποιητές και παραγωγοί και να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε. Είμαστε αναγκασμένοι για να συνεχίσουν να υπάρχουν και παραγωγοί και προϊόν”.

Γ.Σ.