Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 09:40

Πρώτη προσφορά για λάδι στη Λακωνία 2,65 ευρώ το κιλό

Γράφτηκε από τον

Δεν είναι θετικά τα μηνύματα από τη Λακωνία για την τιμή του ελαιολάδου, από τη δημοπρασία - προάγγελο, βαρόμετρο για την τιμή στην παραγωγή της κάθε χρονιάς.

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων, όπου γίνεται η πρώτη δημοπρασία της χρονιάς, η καλύτερη τιμή που προσφέρθηκε για φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την περασμένη εβδομάδα, ήταν 2,65 ευρώ το κιλό. Και σ’ αυτή την τιμή οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν το έδωσαν, καθώς περίμεναν τουλάχιστον 15 - 20 λεπτά παραπάνω. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης μας υπενθύμισε ότι πέρυσι η τιμή στην πρώτη δημοπρασία στους Αγίους Αποστόλους ήταν 2,85 με 2,90 ευρώ. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι είναι ανησυχητική η χρονιά γενικότερα κι εκτίμησε πως στη Λακωνία παρότι φέτος είναι η καλή της παραγωγικά χρονιά, η παραγωγή θα είναι χειρότερη, μικρότερη από πέρυσι.
ΜΑΥΡΟΛΙΣΙΟ ΚΑΙ ΒΑΤΣΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στη Μεσσηνία η τιμή του μαυρολίσιου ελαιολάδου, η παραγωγή του οποίου τελειώνει, κυμαίνεται από 2,40 έως 2,50 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή του Κορυφασίου, όπως μας είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λάζαρος Σύρνος, η τιμή άντεξε στα 2,50. Μας ενημέρωσε ότι ο κόσμος συνεχίζει και αρχίζει τη συγκομιδή στο βάτσικο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η τιμή θα είναι πιο ψηλά από το μαυρολίσιο και θα ξεκινήσει στα 2,60 με 2,65 ευρώ -τιμή, όμως, με την οποία είχε ξεκινήσει και το μαυρολίσιο.