Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 09:22

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις αλλάζουν την ΚΑΠ - Περισσότερα χρήματα λιγότερες απαγορεύσεις  

Γράφτηκε από την


Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συμφώνησαν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα αναθεωρηθεί πριν τις ευρωεκλογές και όλα δείχνουν πως θα αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις και δεν θα απαγορευτεί η χρήση λιπασμάτων και φυτοφάρμακων.

Η νέα ΚΑΠ εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερα χρήματα μέσω επιδοτήσεων και λιγότερες απαγορεύσεις. Κρίσιμο για τη χώρα μας είναι ο τρόπος κατανομή των αυξημένων ποσών και αν θα πάρουμε μεγαλύτερο μερτικό από τη νέα πίτα ή αυτή θα κατευθυνθεί στις βόρειες χώρες όπου υπήρχαν και μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλες το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονο «παζάρι» και οι τελικές ρυθμίσεις θα κρίνουν αν θα βγουν οι αγρότες της χώρας και της περιοχής ωφελημένοι από τη νέα ΚΑΠ . 

Σύμφωνα με το in.gr “Οι προτάσεις περιλαμβάνουν χαλάρωση των κανόνων αγρανάπαυσης και αναβολή της απαγόρευσης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται επίσης οι εντονότεροι έλεγχοι στα εισαγόμενα προϊόντα για ίχνη από απαγορευμένες χημικές ουσίες και η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, πρωτίστως για τις εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων. Η Κομισιόν έχει ήδη αποδυναμώσει ορισμένα τμήματα των εμβληματικών περιβαλλοντικών πολιτικών της για την Πράσινη Συμφωνία, αφαιρώντας τον στόχο της μείωσης των εκπομπών από τη γεωργία από τον οδικό της χάρτη για το κλίμα του 2040. Η προεδρία της ΕΕ, που ασκείται επί του παρόντος από το Βέλγιο, αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες των αγροτών περιλαμβάνουν το βάρος του σεβασμού των περιβαλλοντικών πολιτικών, τη μείωση της βοήθειας από το σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων του μπλοκ και τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Ρωσίας στις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φρεσνό τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη να σταλούν αμέσως σήματα για να πούμε στους αγρότες πως κάτι αλλάζει, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Χρειαζόμαστε κάτι πρακτικό, κάτι λειτουργικό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχει περιθώριο για «προσαρμογές εντός των ισχυόντων κανόνων», η ικανοποίηση ορισμένων απαιτήσεων «θα απαιτούσε αλλαγή της νομοθεσίας».

«Είμαστε και πάλι εδώ στις Βρυξέλλες επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ακούει τα αιτήματά μας. Τα αιτήματά μας είναι δίκαια έσοδα», δήλωσε ο Μόργκαν Οντι, γενικός συντονιστής της γεωργικής οργάνωσης La Via Campesina. «Παράγουμε τα τρόφιμα και δεν βγάζουμε τα προς το ζην. Γιατί; Λόγω των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Λόγω της απορρύθμισης. Επειδή οι τιμές είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Γι’ αυτό απαιτούμε από την ΕΕ να προχωρήσει σε αλλαγές».

Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα εάν επέλεγαν τη βιοποικιλότητα και τα πράσινα μέτρα, αναφερόμενος στην υπάρχουσα αγροτική πολιτική της ΕΕ ως «τέρας της γραφειοκρατίας».

Τα αιτήματα των αγροτών διαφέρουν από χώρα σε χώρα και δεν ζητούν όλοι οι αγρότες να σταματήσουν οι πράσινοι κανόνες. Ο Οντι της La Via Campesina κάλεσε την ΕΕ να καθορίσει ελάχιστες τιμές στήριξης. «Δεν είμαστε κατά των πολιτικών για το κλίμα. Αλλά γνωρίζουμε ότι για να κάνουμε τη μετάβαση, χρειαζόμαστε υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα επειδή κοστίζει περισσότερο η παραγωγή με οικολογικό τρόπο», τόνισε.

 

ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΠ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαεννέα προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ, κατέθεσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Μεταξύ των 19 ελληνικών προτάσεων είναι και οι εξής:

-Ευχέρεια για χρήση του 2% της ΚΑΠ κατά βούληση σε περιόδους κρίσης

– Στήριξη  στον προτεινόμενο από Κροατία adhoc μηχανισμό αξιοποίησης μέρους του προϋπολογισμού των Στρατηγικών Σχεδίων ΚΑΠ, καθώς το γεωργικό αποθεματικό δεν αρκεί να καλύψει όλες τα είδη κρίσεων.

-Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών για τις ετήσιες παρεμβάσεις του πρώτου Πυλώνα.

-Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

-Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων

-Εξαιρέσεις από τους ελέγχους αιρεσιμότητας για τους μικρούς γεωργούς και μη επιβολή κυρώσεων σε κανέναν γεωργό για μη συμμόρφωση με τα Πρότυπα κατά το έτος 2024.

-Τροποποιήσεις για την βιώσιμη μετάβαση και προστασία μικροπαραγωγών

-Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας με βάση τα περιφερειακά και τοπικά χαρακτηριστικά, τόσο για το έτος 2024 όσο και μακροπρόθεσμα.

-Απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων, καθώς και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων. Όπως είπε, θεωρεί αυτονόητη την επαναφορά του κανόνα Ν+3

-Ενίσχυση της θέσης γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα.


NEWSLETTER