Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 09:04

Εντονη ανησυχία στην Τριφυλία: Η έλλειψη εργατών απειλεί την αγροτική παραγωγή

Εντονη ανησυχία στην Τριφυλία: Η έλλειψη εργατών απειλεί την αγροτική παραγωγή

 

Ένα βήμα πριν σταματήσει η αγροτική παραγωγή βρίσκεται η περιοχή της Τριφυλίας λόγω του σημαντικού προβλήματος που υπάρχει με την έλλειψη εργατών.

Οι αγρότες της περιοχής στη ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών το βράδυ της Παρασκευής στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, εξέφρασαν για ακόμη μια φορά την έντονη αγωνία του αλλά εξέπεμψε και σήμα κινδύνου για το τι θα ακολουθήσει στη περιοχή. Ζήτησαν από τη κυβέρνηση να δώσει λύσεις και να ακουστούν οι προτάσεις τους για να μπορεί η περιοχή να συνεχίσει να παράγει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκομιδή στα θερμοκήπια όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Αγγελής Κοροβίλας φτάνει μόλις στο 65-70% καθώς δεν υπάρχουν εργάτες και ενώ τα έξοδα καλλιέργειας έχουν γίνει. Στη συζήτηση που έγινε αναδείχθηκαν τα υπόλοιπα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα με το άνοιγμα της ψαλίδας παραγωγού – καταναλωτή, την κλιματική αλλαγή και τη λειψιδρία, τη μη αξιοποίηση ακόμη του Φιλιατρινού φράγματος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κοροβίλας  τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας “η περιοχή χρειάζεται 4.800 άτομα προσωπικό και αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 1.200-1.300 εργάτες. Στα θερμοκήπια είπε η κατάσταση είναι απελπιστική, δεν πάει παραπέρα, οι συγκομιδές με το ζόρι φτάνουν στο 65-70%. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουν κουμάντο οι εργάτες. Ζητάμε από την πολιτεία να ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά της και να μας ακούσει, να μην αφήσει τον τόπο να ερημώσει. Έχει γίνει ένα γκέτο από τους εργάτες, δεν έρχονται το πρωί για δουλειά, έρχονται το απόγευμα, όποτε θέλουν, όσες ώρες θέλουν, τη στιγμή που πρέπει να γίνουν οι συγκομιδές.

Πρέπει η πολιτεία να βρει λύσεις, εμείς έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και να μας πουν αν θέλουν να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Η τοπική οικονομία (αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό) από 50-100 παραγωγούς σε κάθε πόλη κινείται”.

Επίσης αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα σημειώνοντας πως “έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας, η μεμβράνη μπροστά έχει σχιστεί και έχει αδειάσει, με τις γεωτρήσεις υπάρχει πρόβλημα, υπολειτουργούν. Τι σας έχουν κάνει τα Φιλιατρά, γιατί θέλετε να καταστραφούν, αν έχετε άλλα σχέδια να μας το πείτε”.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Αναστάσιος Γαβρίλης τόνισε πως εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει ούτε ένα προϊόν που να έχει μια αξιοπρεπή τιμή για τον παραγωγό και το θέμα είναι ότι ο καταναλωτής το πληρώνει με καπέλο. Δεν ξέρω που αποσκοπεί η κυβέρνηση και δεν μπορούν να το ελέγξουν όπως λένε.

Ο Ασημάκης Ντεμερούκας υπεύθυνος του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως οι εργάτες άρχισαν να φεύγουν από το 2016 και τότε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος να τους δίνεται βίζα με το εξάμηνο, αυτό το 2019 καταργήθηκε και επανήλθε αργότερα με τρίμηνο. Όμως οι άλλες χώρες της Μεσογείου το έτρεξαν δίνοντας τους βίζα και οι την περίοδο 2020 -2022 οι καλύτεροι εργάτες έφυγαν. Το πρόβλημα, είπε, είναι σύνθετο, πρέπει να νομιμοποιηθούν εργάτες που είναι εδώ αλλά να έρθουν και νέοι, επίσης τόνισε μια λύση είναι να νομιμοποιηθούν αυτοί που ήδη βρίσκονται τα καμπ.

Ο Γιώργος Κατσούλης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και πρόεδρος της ΣΑΣΟΕΕ, τόνισε πως μέσα από τα μητρώα αγροτών υπάρχει η καταγραφή των καλλιεργειών και των αναγκών που υπάρχουν, τόνισε ότι ρόλο στο ζήτημα πρέπει να έχει και η αυτοδιοίκηση. Επίσης να θεσμοθετηθεί η εργατική βίζα, αλλά να ακολουθηθούν και οι καλές πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες χώρες.

Ο βουλευτής της ΝΔ Περικλής Μαντάς τόνισε πως οι συναντήσεις που έγιναν με τον υπουργό και τους Αγροτικούς Συλλόγους δεν ήταν άκαρπες, ψηφίστηκαν νόμοι και έγιναν πράγματα. Πρόσθεσε στη συνέχεια πως 2016 δεν θα γίνει πάλι η Ελλάδα το ξεχείλισμα εκείνης της περιόδου δεν θα το ζήσουμε. Το πρόβλημα, είπε, είναι μεγάλο και η μόνη λύση είναι να συμμετέχετε (οι αγρότες) στα προγράμματα με τις διακρατικές συμφωνίες με προσκλήσεις εργατών. Αυτό όμως, είπ,ε προϋποθέτει πράγματα, άνθρωποι να μένουν σε θερμοκήπια και σε κατώγια δεν μπορεί να ξαναγίνει. Τόνισε ακόμη ότι είμαστε σε μια μεταβατική εποχή, πρέπει να καθίσουμε όλοι κάτω να αποτυπώσουμε το πρόβλημα και με οργανωμένο σχέδιο να δώσουμε λύση.

Η Δήμητρα Κεραμυδά υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά τόνισε πως είναι ένα κορυφαίο πρόβλημα που χρειάζεται άμεσα λύση. Διακρατικές συμφωνίες δεν έχουν υπογραφεί. Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε, για τους ανθρώπους που είναι εδώ χωρίς χαρτιά. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό που θέλει συνεργασία και άμεση λύση και μια λύση είναι οι διοικητικά κρατούμενοι που μπορούν να βγουν έξω και να δουλέψουν.

Ο Θανάσης Πετράκος υποψήφιος ευρωβουλευτής  με την Ενωτική Πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, σημείωσε πως το πρόβλημα είναι οξύτατο και χρειάζονται άμεσες λύσεις, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σοβαρό που στη συζήτηση αυτή δεν υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες που θα πρέπει να δώσουν λύσεις και θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση που να συμμετέχουν. Την ευθύνη είπε την έχει η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση.

Από τους παραγωγούς ο Τάκης Δημητρόπουλος τόνισε πως πρέπει να έρθουν εργάτες αλλά χωρίς να φοβούνται και χωρίς να υπάρχουν απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι τους.

Ο Γιώργος Αλεξεναδρόπουλος ανέφερε πως με τον τελευταίο νόμο νομιμοποιήθηκαν όσοι ήταν εδώ, δεν έφερε νέους εργάτες και αυτοί που ήταν εδώ έφυγαν.  Πρέπει είπε η πολιτεία να νομοθετήσει, υπάρχουν χιλιάδες εργάτες μη καταγεγραμμένοι, πρέπει να υπάρξει καταγραφή που είναι ο καθένας και που δουλεύει.

Ο Γιώργος Κόκκινος επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, μια λύση είναι η πρόσκληση από τρίτες χώρες αλλά πρέπει να λυθεί το ζήτημα που θα μένει. Ωστόσο αναρωτήθηκε τι καθεστώς ισχύει στα προξενεία μας που κόβουν αυτούς που έχουμε προσκαλέσει, χάνοντας μάλιστα και τα παράβολα της πρόσκλησης.

Παρέμβαση έκανε και ο γιατρός Γιάννης Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας πως πρέπει να κατασταλάξουν σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα πάνε προς τη κυβέρνηση. Ενώ σημείωσε πως και ο Δήμος θα πρέπει να έχει ρόλο στις άδεις παραμονής.

Τέλος ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι η περιοχή έχει μεγάλη ανάγκη από εργάτες και το πρόβλημα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην ελαιοσυγκομιδή που υπάρχει αύξηση όπως και στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Θα πρέπει είπε όλοι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Με τις διακρατικές συμφωνίες τόνισε ότι είναι μικρός ο αριθμός των εργατών και κάτι γίνεται με τις καθυστερήσεις από τις πρεσβείες. Είναι πολύ άσχημο είπε να σταματήσει η παραγωγή στη Τριφυλία και παρατήρησε ότι πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί μπροστά μας έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη νερού.

Κ.Μπ.