Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 08:41

Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας στο Κοπανάκι: Ενημέρωση για την πανώλη αιγοπροβάτων

Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας στο Κοπανάκι: Ενημέρωση για την πανώλη αιγοπροβάτων

 

«Μην το κρύψετε» ήταν το μήνυμα των κτηνιάτρων προς τους κτηνοτρόφους της Τριφυλίας, σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάποιο σύμπτωμα ή κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων. Αυτό τονίστηκε στην ενημερωτική σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στο Δημοτικό Κατάστημα Κοπανακίου από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας παρουσία αρκετών κτηνοτρόφων της ορεινής Τριφυλίας.

Οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν για τη νόσο και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στα αιγοπρόβατα, καθώς και για τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι ίδιοι, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες.

«Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για αυτό το σκοπό γίνεται αυτή η ενημέρωση, ώστε οι κτηνοτρόφοι να ρωτήσουν και να ενημερωθούν πάνω σε όποια απορία έχουν» τόνισε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κοπανακίου Παναγιώτης Παναγούλης ευχαρίστησε τη ΔΑΟΚ για την ενημέρωση. «Ευελπιστώ να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν και να μην υπάρχει πρόβλημα» σημείωσε, ενώ έθεσε και το ζήτημα λειτουργίας του κτηνιατρείου στο Κοπανάκι, έστω για μερικές ημέρες την εβδομάδα. 

Εισηγήτρια ήταν η Ζαχαρούλα Ορφανού κτηνίατρος - προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής, η οποία ενημέρωσε πως η πανώλη είναι ένα ιογενές νόσημα που μεταφέρεται με την επαφή από ένα άρρωστο ζώο σε ένα υγιές. Συμπτώματα που εμφανίζονται είναι η αδυναμία, η δύσπνοια, οι διάρροιες, με κύριο χαρακτηριστικό το βρεγμένο πρόσωπο από τις εκκρίσεις. Αναφέρθηκε επίσης στις περιπτώσεις κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Κορινθία, αλλά και πρόσφατα στην Ηλεία. «Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιους και μαζικούς θανάτους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και απόλυτη συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά και οι κτηνοτρόφοι να μην το κρύψουν αν δουν κάποιο σύμπτωμα ή κρούσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο τόνισε και ο κτηνίατρος Αθανάσιος Μπεμπόνης από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην περιοχή και συμμετείχε στην ενημέρωση.

Σχετικά με το ζήτημα της πανώλης αλλά και για άλλα ζητήματά τους ο Παναγιώτης Βουδούρης πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων «Κοντοβούνια» επεσήμανε: «Κάναμε αυτή τη συνάντηση, για να ενημερωθούμε για τη νόσο της πανώλης στα ζώα. Ανησυχούμε πάρα πολύ. Εδώ είμαστε ορεινά χωριά και είμαστε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και έχουμε φτάσει σε απόγνωση βλέποντας πως αν καταστραφεί ένα κοπάδι ο κτηνοτρόφος καταστρέφεται οικονομικά. Υπάρχει ανησυχία, γιατί υπάρχουν κρούσματα σε όμορες περιοχές. Χθες εμφανίστηκε και στην Ηλεία μετά την Κορινθία και φοβόμαστε. Εμείς το μόνο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε είναι ο περιορισμός των κοπαδιών και να μην έρχονται σε επαφή με άλλα κοπάδια, όπως και να μην παίρνουμε ζώα από άλλες μονάδες και να τα φέρνουμε στα δικά μας. Πάγιο αίτημα είναι το κτηνιατρείο στο Κοπανάκι. Δεν έχουμε κτηνίατρο, αυτό ζητάμε, να υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος, καθώς εξυπηρετεί και τμήμα του Δήμου Οιχαλίας. Ενώ υπάρχει και η ζωαγορά, έχει φτιαχτεί ένα ωραίο κτήριο, ξεκίνησε να λειτουργεί με έναν κτηνίατρο ιδιώτη, με τον οποίο είχε κάνει σύμβαση η Περιφέρεια και λειτουργούσε κάθε Κυριακή, αλλά τώρα έχει σταματήσει. Ζητάμε την επαναλειτουργία της».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε: «Γνωρίζουμε τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα και για τα κρούσματα στην Κορινθία. Η ΠΕ Μεσσηνίας συμμετέχει με 3 κτηνιάτρους σε καθημερινή βάση, οι οποίοι ασχολούνται με τους ελέγχους των 3 και των 10 χιλιομέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα που εμφανίστηκε το κρούσμα, ώστε και με τους άλλους συναδέλφους τους να κάνουν τους ελέγχους αυτούς που προβλέπονται από το πρωτόκολλο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης από τη συγκεκριμένη περιοχή. Βεβαίως επειδή είναι 20 μέρες η επώαση του ιού πρέπει να αναμένουμε και να είμαστε σε ετοιμότητα, πράγμα το οποίο κάνει η ΠΕ και οι δύο ΔΑΟΚ, στη λογική των επισκέψεων σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε ελέγχους που γίνονται. Μέχρι τώρα είμαστε καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε κοντά στους κτηνοτρόφους, θέλουμε να μηδενίσουμε τις πιθανότητες να επεκταθεί. Για το κτηνιατρείο, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα αυτή την περίοδο τα πράγματα είναι δύσκολα, περιμένουμε όμως μία κτηνίατρο ακόμη, για να μπορέσουμε να έχουμε εβδομαδιαίως 1 ή 2 μέρες κτηνίατρο εδώ, για να δίνει οδηγίες και να βοηθά. Για τη ζωαγορά, εμείς σαν περιφερειακή αρχή έχουμε τη βούληση και θέλουμε να συνεχίσει τη λειτουργία της. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις υπηρεσιακές, εφόσον ξεπεραστούν έχουμε τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε το κονδύλι που έχουμε και να πάρουμε εξωτερικό συνεργάτη κτηνίατρο, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος να παρίσταται και να μπορέσει να λειτουργήσει και η ζωαγορά».

Κ.Μπ.