Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 09:42

Δραματική μείωση της παραγωγής σύκων από τους παρατεταμένους καύσωνες

Δραματική μείωση της παραγωγής σύκων από τους παρατεταμένους καύσωνες

Μειωμένη κατά 70% σε σχέση με την αναμενόμενη, είναι η φετινή παραγωγή σύκων στη Μεσσηνία και στη Λακωνία.

Η μεγάλη αυτή καταστροφή προκλήθηκε από τους παρατεταμένους και συνεχείς καύσωνες του φετινού καλοκαιριού.
Για τις ζημιές που έγιναν, ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τις αυτοψίες και αναμένονται τα πορίσματα, ενώ λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής προσφοράς, οι τιμές των σύκων στην αγορά ήταν υψηλές και η Συκική μέσα στον Οκτώβριο θα δώσει εκκαθάριση στους παραγωγούς που της παρέδωσαν το προϊόν τους.
Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην “Ε” ο διευθυντής της οργάνωσης Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ειδικότερα, παρατήρησε ότι η ζημιά ήταν τελικά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που φαινόταν στην αρχή κι εκτίμησε πως έφθασε το 70% σε σχέση με αυτή που αναμενόταν και η οποία υπολογιζόταν μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή.
Ο κ. Αγγελόπουλος ξεκαθάρισε ότι την οριστική εικόνα της παραγωγής θα την έχει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, η οποία θα συγκεντρώσει τα στοιχεία με τα σύκα που παρέλαβαν η Συκική και οι ιδιώτες τυποποιητές, οι οποίοι φέτος ανταγωνίστηκαν τη συνεταιριστική οργάνωση και πήραν σύκα απευθείας από τους παραγωγούς.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, δήλωσε ότι φέτος η Συκική τυποποίησε περισσότερα σύκα σε σχέση με πέρυσι, γι’ αυτό και ευχαρίστησε τους παραγωγούς που εμπιστεύτηκαν την οργάνωση.
Με την ευκαιρία, ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα βγει και η εκκαθάριση και θα διαμορφωθεί η τελική τιμή που θα δώσει η οργάνωση στον παραγωγό.
Ο διευθυντής της Συκικής ανέφερε ότι ανταποκρίθηκαν οι αγορές και δόθηκαν υψηλότερες τιμές, γι’ αυτό και ο παραγωγός θα πάρει περισσότερα χρήματα από την προκαταβολή.
Για τα προβλήματα κάλυψης των αγορών, μας είπε ότι “πήραν προϊόν όλες οι αγορές, όλοι οι πελάτες μας, αλλά σε λιγότερες ποσότητες”.
Οσον φορά τις ζημιές και τις αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε στο αίτημα και άνοιξε έγκαιρα τη διαδικασία αναγγελίας της ζημιάς, οι παραγωγοί κατέθεσαν τις αιτήσεις τους στους ανταποκριτές του οργανισμού στα δημοτικά καταστήματα και οι γεωπόνοι ολοκλήρωσαν τις αυτοψίες.
“Περιμένουμε τα πορίσματα”, μας είπε ο κ. Αγγελόπουλος κι επιβεβαίωσε ότι η καταστροφή οφείλεται στους παρατεταμένους κι επαναλαμβανόμενους καύσωνες.
Για τους κινδύνους απαξίωσης κι εξαφάνισης της συκοκαλλιέργειας, αφού παρατήρησε την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων άρδευσης, σημείωσε ότι “πρέπει, επιτέλους, να γίνει η αναδιάρθρωση των συκεώνων, που ζητάμε επίμονα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την οποία δεν εισακουστήκαμε. Η Συκική έχει κάνει άριστη οικονομοτεχνική μελέτη για νέους συκεώνες. Με την αναδιάρθρωση θα υπάρξει ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους νέους, που θα πρέπει να έχουν εισόδημα για 4 - 5 χρόνια, μέχρι να αποδώσουν οι νέοι συκεώνες. Τώρα προέχει να διασωθεί η συκοκαλλιέργεια”.
Τέλος, όσον αφορά την τυποποίηση, ο διευθυντής ανέφερε ότι η Συκική έχει ενταχθεί σε επενδυτικό πρόγραμμα και με τη νέα αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής που διαθέτει, έχει μειώσει το κόστος της τυποποίησης.