Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 07:43

Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των αγγουριών

Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές των αγγουριών

Σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι τιμές για τα αγγούρια στην περιοχή της Τριφυλίας, απογοητεύοντας τους παραγωγούς της περιοχής καθώς ειδικά αυτή την περίοδο που ουσιαστικά είναι ακόμη στο ξεκίνημα της συγκομιδής, περίμεναν τιμές σε καλύτερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές παρά το καλό ξεκίνημα κινήθηκαν απότομα καθοδικά το τελευταίο διάστημα και όπως μας ανέφεραν οι παραγωγοί, πλέον είναι σε επίπεδα κόστους, αφού για την εσωτερική αγορά κυμαίνονται στα 30-35 λεπτά το ζευγάρι και για το εξωτερικό στα 45-50 λεπτά το κιλό.

Ευτύχημα χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί το ότι υπάρχουν οι εξαγωγές, καθώς εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση ίσως τα προϊόντα τους να έμεναν αδιάθετα. Σε σχέση με πέρυσι, ειδικά για το Μάρτιο επεσήμαναν ότι έχουν μια μείωση των τιμών σε ένα 40%, πράγμα που δυσχεραίνει πολύ την κατάσταση, την στιγμή που το κόστος παραμένει πάντα υψηλό, ενώ οι παραγωγοί έχουν αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια να απορροφήσουν ένα ακόμη μεγάλο κόστος που είναι αυτό της τυποποίησης.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας επισήμανε χαρακτηριστικά σχετικά με το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση: «Εχει ξεκινήσει η συγκομιδή από τη νέα καλλιεργητική περίοδο και ειδικά το αγγούρι που είναι και η κύρια καλλιέργεια στα θερμοκήπια της περιοχής μας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ομως τα πράγματα δεν είναι καλά σε ό,τι αφορά τις τιμές, καθώς έχουμε απότομη κάμψη τους. Αυτές τις ημέρες για την εσωτερική αγορά οι τιμές είναι στα 30-35 λεπτά το ζευγάρι τα αγγούρια και εξαγωγή στα 45- 50 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι μείον 40%. Το ότι υπάρχουν οι εξαγωγές είναι καλό, καθώς απορροφούν σημαντικές ποσότητες προϊόντων που διαφορετικά θα έμεναν για την εσωτερική αγορά και θα πίεζαν ακόμη περισσότερο τις τιμές. Την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη παραγωγή και σε αυτό έχουν συμβάλει και οι καιρικές συνθήκες που είχαμε μέχρι τώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και τις νύχτες και τις μεγάλες ηλιοφάνειες, καιρικές συνθήκες στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει ο Μάρτιος -βέβαια αυτό ήταν καλό για τα φυτά και για την αύξηση της παραγωγής. Οσον αφορά τις άλλες καλλιέργειες, έχουν ξεκινήσει τα φασόλια με σχετικά καλή τιμή αλλά η παραγωγή στην περιοχή μας είναι πολύ μικρή, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις πιπεριές. Η άλλη μεγάλη καλλιέργεια είναι η ντομάτα που όμως ακόμη δεν έχουμε μπει σε πλήρη παραγωγή πέρα από κάποιες λίγες ποσότητες. Εκεί σε πλήρη εξέλιξη η καλλιέργεια θα είναι από τα μέσα Απριλίου και μετά ανάλογα φυσικά και με τις καιρικές συνθήκες».

Ο Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου από τους Γαργαλιάνους επισήμανε: «Εχουν ξεκινήσει τα αγγούρια στην περιοχή από τα θερμοκήπια και οι τιμές υποχωρούν κάτω από τα επίπεδα του κόστους παραγωγής. Υπάρχει μια ελπίδα για το Πάσχα αλλά και εκεί δεν περιμένουμε πολλά πράγματα να γίνουν αφού η εσωτερική αγορά δεν απορροφά προϊόντα, καθώς δεν υπάρχει χρήμα για να υπάρξει και ζήτηση από τους καταναλωτές. Ευτυχώς υπάρχουν οι εξαγωγές αλλά και εκεί οι τιμές πλέον είναι χαμηλές αφού σίγουρα επηρεάζονται από τις εγχώριες τιμές που έχουμε. Στην εξαγωγή τα αγγούρια πάνε με 45 λεπτά το κιλό που είναι στο όριο του κόστους. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν 3-4 χρόνια πουλάγαμε τα φασόλια 4-5 ευρώ το κιλό, αυτό το νούμερο δεν υπάρχει πια, πέρυσι είχε φτάσει στο 1,3 το κιλό και έτσι φέτος δεν βάλανε αρκετοί, όμως παρόλο που οι ποσότητες είναι ελάχιστες δεν έχει πάει πάνω από 2,7 ευρώ το κιλό. Για τα αγγούρια φαίνεται ότι δεν είναι η χρονιά τους αφού τα πράγματα δεν πάνε καλά. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις ντομάτες που δείχνουν να έχουν μια καλή πορεία, όμως ακόμη είναι νωρίς καθώς μετά τις 10 Απρίλη θα έχουμε κανονικά παραγωγή στην περιοχή μας. Οπως και να έχει όμως κάτι πρέπει να γίνει με το κόστος παραγωγής το οποίο είναι στα ύψη για τους αγρότες. Κάθε χρόνο όλα τα έξοδα αυξάνονται, αρκεί να πω ότι μόνο για την τυποποίηση που κάνουμε στα προϊόντα μας τα τελευταία χρόνια έχουμε απορροφήσει σαν παραγωγοί ένα κόστος 3.000 ευρώ ανά στρέμμα το χρόνο, κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε η τσέπη μας. Τα πράγματα είναι δύσκολα και θα συνεχίζουν να είναι δύσκολα αφού η χώρα μας είναι σε ύφεση, κάτι όμως θα πρέπει να γίνει αφού και φέτος αν σωθούμε, έτσι όπως πάει η κατάσταση είναι ζήτημα χρόνου να τελειώσουμε».