Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 08:21

Τα κράνμπερι τρώνε τη… σταφίδα, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδημητρίου

Τα κράνμπερι τρώνε τη… σταφίδα, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδημητρίου

 

 

"Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη αγορά σταφίδας". Αυτό τονίζει με ιδιαίτερη ανησυχία στην "Ε" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου.

 

Διευκρινίζει ότι «εξαγωγές γίνονται με παραγγελίες που υπήρχαν από παλιά και είχαν καθυστερήσει».

Ο κ. Παπαδημητρίου παρατηρεί ότι «χωρίς σχέδιο μάρκετινγκ το προϊόν αρχίζει σιγά - σιγά να φθίνει. Το ζητούμενο είναι πώς και πότε θα δημιουργηθεί ένα σωστό, βαλμένο σε γερά θεμέλια σχέδιο μάρκετινγκ για τη σταφίδα».

Μας ενημερώνει πως «όλοι τρώνε κράνμπερι. Τα ξεραίνουν σε τεχνητό φούρνο, τους προσθέτουν ζάχαρη και αποκτούν γεύση» και προσθέτει: «Με σωστό μάρκετινγκ κυριαρχεί στην αγορά. Εμείς περιμένουμε όλα αυτά να τα κάνει η τύχη. Και η σουλτανίνα κυριαρχείται από τους Τούρκους και γι’ αυτό φθηναίνει».

Ο πρόεδρος των εξαγωγέων αναφέρει ότι «υπάρχουν περσινά αποθέματα σταφίδας, τα οποία πιέζουν. Δεν έφυγαν όταν έπρεπε να φύγουν. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν ζητάνε καν τιμές οι Αγγλοι».

Μας εξηγεί ότι «τους βολεύουν μικρές σουλτανίνες και μικρές ρέζενς (κάτι ανάμεσα σε σουλτανίνα και κορινθιακή), που έχουν σωστό μάρκετινγκ, κάνουν διαφήμιση και προσφορές, υποστηρίζονται από ιατρικά περιοδικά».

Ο κ. Παπαδημητρίου εκτιμά πως «είναι άσχημα τα πράγματα. Είμαστε σε αναμονή, να δούμε αν ξυπνήσει η αγορά».

Τέλος, παρατηρεί με απογοήτευση ότι «σε μαγειρικά περιοδικά της πατρίδας μας, σε συνταγές, δε χρησιμοποιούν σταφίδα, αλλά κράνμπερι».

 

Γ.Σ.