Σάββατο, 03 Ιανουαρίου 2015 22:23

Ο αέρας ξερίζωσε 1.500 ελαιόδεντρα στη Σκάλα Μεσσηνίας

Ο αέρας ξερίζωσε 1.500 ελαιόδεντρα στη Σκάλα Μεσσηνίας

Πάνω από 1.500 ελαιόδεντρα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ελιές, ξεριζώθηκαν στη Σκάλα και στην ευρύτερη περιοχή από τους θυελλώδεις ανέμους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

 

«Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοια καταστροφή. Ηταν κάτι σαν τυφώνας», σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας Νίκος Κανελλόπουλος. Επεσήμανε πως «η καταστροφή είναι μεγάλη, γιατί στην περιοχή μας η συλλογή του ελαιοκάρπου ήταν μόλις στο 30% και στα υπόλοιπα ελαιόδεντρα η πτώση του καρπού είναι πολύ μεγάλη, από 75% μέχρι 90%».

Χθες την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκαν γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για μια πρώτη εκτίμηση - αυτοψία.

Παρόμοια προβλήματα, αλλά σε μικρότερη έκταση καταγράφηκαν σε Κατσαρού, Αγιο Φλώρο, Αρφαρά, Πλατύ κ.λπ.

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε πως ξεριζώθηκαν εκατοντάδες ελαιόδεντρα στην περιοχή με επίκεντρο τη Σκάλα και ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είχαν μαζέψει τις ελιές τους. Παρατήρησε ότι η ζημιά είχε άλλα δύο επίπεδα, την πτώση του καρπού που υπολογίζεται από 25% μέχρι 70% και το σπάσιμο μεγάλων κλαριών.

 

Γ.Σ.