Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 20:21

Νέα ταλαιπωρία αγροτών για ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Γράφτηκε από τον

Προβληματισμό και αναστάτωση νιώθουν οι πρώτοι ελαιοπαραγωγοί που έσπευσαν ή ρώτησαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους για το 2015. Οπως μας ανέφεραν, ζητείται εκ νέου το ελαιοκομικό μητρώο που αποδεικνύει την ύπαρξη και το μέγεθος των εκτάσεων τις οποίες δηλώνουν.

Και σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι αυτό σημαίνει επιπλέον ταλαιπωρία, αφού θα πρέπει να ανατρέχουν πάλι στην ανεύρεση του μητρώου - το οποίο, όπως μας είπαν, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι πλήρως ενημερωμένο.
Οι παραγωγοί εκφράζουν φόβους μήπως στο τέλος αναγκαστούν να βγάλουν τοπογραφικά για τα χωράφια τους, προκειμένου να αποδείξουν τις ιδιοκτησίες και την έκτασή τους.
Το σίγουρο είναι πως αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι διασάφηση της κατάστασης και διευκόλυνση των παραγωγών, ειδικά τώρα που ακόμη η διαδικασία είναι στην αρχή, για να μη συσσωρευτούν όλα τις τελευταίες μέρες.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
Συγκεκριμένα, στη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το 2015 σημειώνεται:
«Η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2015 συνοδεύεται από: i. τη "Δήλωση Καλλιέργειας και εκτροφής Ζώων" του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ii. την "Αίτηση Εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων".
Η ενιαία αίτηση περιέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για την ενίσχυση ή/και τη στήριξη, και ειδικότερα: α) τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου· β) τις λεπτομέρειες των καθεστώτων συνδεδεμένης στήριξης και των ειδικών μέτρων στήριξης στα μικρά νησιά Αιγαίου ή/και μέτρων αγροτικής ανάπτυξης· γ) τα στοιχεία αναγνώρισης όλων των αγροτεμαχίων της εκμετάλλευσης, την έκτασή τους σε εκτάρια, τη θέση τους και, ανάλογα με την περίπτωση, τη χρήση τους, το είδος, το μέγεθος και τη θέση των περιοχών οικολογικής εστίασης και το κατά πόσον πρόκειται για αρδευόμενο ή μη, αγροτεμάχιο, καθώς και τα στοιχεία ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου (πλήθος ζώων ανά είδος και κατηγορία), δ) κατά περίπτωση, τα στοιχεία που επιτρέπουν τη σαφή αναγνώριση των μη γεωργικών εκτάσεων για τις οποίες ζητείται στήριξη στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης· ε) κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά έγγραφα που απαιτούνται για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για το συγκεκριμένο καθεστώς ή/και μέτρο».

Κ.Μπ.