Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 07:41

Κακή χρονιά για την παραγωγή πατάτας στη Μεσσήνη

Κακή χρονιά για την παραγωγή πατάτας στη Μεσσήνη

Ξεκίνησαν χθες να βγαίνουν οι πρώτες πατάτες της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής στη Μεσσήνη, και η εικόνα είναι δραματική, όπως αναμενόταν. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του χειμώνα οι πατάτες είναι κυρίως ψιλές και οι αποδόσεις προβληματικές, ζημιογόνες για τους παραγωγούς.

Η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες -αν όχι η χειρότερη- των τελευταίων χρόνων. H τιμή υπολογίζεται γύρω στα 60 λεπτά το κιλό για τις χοντρές, που προορίζονται για την ελληνική αγορά, και 50 λεπτά για τις ψιλές που θα πάνε για εξαγωγή.

Την επόμενη εβδομάδα, Μεγάλη Εβδομάδα για τη χώρα μας, θα βγουν κι άλλες πατάτες στη Μεσσήνη, με την ελπίδα να είναι καλύτερες ποιοτικά και ποσοτικά, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Μπλάνας. Στον Μπουρνιά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο, οι περισσότερες πατάτες θα βγουν μετά το Πάσχα. Και οι δύο πάντως τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι μία από τις χειρότερες.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας επεσήμανε πως «είναι αποκαρδιωτική η εικόνα, λόγω των καιρικών φαινομένων. Από τον πάγο και τα νερά, είναι ελάχιστη η παραγωγή». Μας ενημέρωσε πως «τώρα βγαίνουν αυτές που είχαν φυτευτεί κατά τις 20 Νοεμβρίου» και σημείωσε__: «Είναι ψιλές οι πατάτες, πάνε 1 τόνο το στρέμμα. Χάνουν τα αυγά και τα καλάθια οι παραγωγοί. Μακάρι να αλλάξει αυτή η εικόνα στη συνέχεια. Την επόμενη εβδομάδα θα βγάλουν κι άλλοι παραγωγοί με καλύτερες πατάτες, και ποιοτικά και ποσοτικά. Φέτος όμως είναι μία από τις χειρότερες χρονιές. Λόγω του καιρού δεν μπόρεσαν να φτιάξουν τα φυτά».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος τόνισε πως «φέτος θα έχουμε τη μισή παραγωγή από πέρσι. Είναι μια χρονιά που είχε να παρουσιαστεί 30 χρόνια. Εφταιξαν οι πάγοι, η χαλαζόπτωση και η αυξημένη υγρασία. Μιλάμε για ζημιά, δεν κάνει τίποτα ο κόσμος φέτος. Ηταν και μείον φυτεμένα τα στρέμματα κατά 30%. Δεν βάλαμε γιατί δεν υπήρχαν χρήματα». Μας ενημέρωσε ακόμη ότι «τώρα και πριν το Πάσχα βγαίνουν αυτές που έχουν φυτευτεί το Νοέμβρη και είναι λίγες. Προορίζονται για την ελληνική αγορά, αλλά αν είναι ψιλές θα πάνε για εξαγωγή».

Οσον αφορά την τιμή ανέφερε ότι «προς το παρόν δεν ακούγεται τίποτα, αλλά δε φαίνονται ενθαρρυντικά τα πράγματα. Είναι ακριβές οι κυπριακές πατάτες, ενώ πέρσι ήταν φτηνές». Μας πληροφόρησε ότι στον Μπουρνιά «μετά τα Πάσχα θα βγουν οι περισσότερες πατάτες» και παρατήρησε: «Εκείνες που φυτεύτηκαν όψιμα, μετά τις 20 Δεκεμβρίου, θα έχουν παραγωγή. Στις πρώιμες θα έχουμε πρόβλημα».