Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 12:42

Δεν πήγε καλά η πρώιμη πατάτα, λένε οι παραγωγοί

Δεν πήγε καλά η πρώιμη πατάτα, λένε οι παραγωγοί

Τραγικές εξακολουθούν να είναι οι αποδόσεις στα πατατοχώραφα του Μπουρνιά, όσον αφορά τη φετινή πρώιμη παραγωγή της πατάτας. Η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Κτήματα που άλλοτε έβγαζαν πάνω από 4 τόνους πατάτα το στρέμμα, φέτος δεν έβγαλαν ούτε 1 με 1,5 τόνο. Οι παραγωγοί μιλούν για απόλυτη καταστροφή. Η τιμή είναι 40 λεπτά για τις ψιλές -που είναι η πλειοψηφία- και 50 για τις χοντρές.

Από τα κτήματα του Μπουρνιά όπου έβγαζαν χθες πατάτες: 

Η Σταματούλα Τσελίκη μας είπε ότι «η απόδοση είναι κάτω από 1.000 κιλά το στρέμμα» και σημείωσε φανερά στενοχωρημένη: «Το 1/3 από τα έξοδα βγάζουμε, μπήκαμε μέσα. Την πρώτη μέρα η τιμή ήταν 40 λεπτά, τώρα δεν ξέρουμε. Βάλαμε λιγότερες πατάτες φέτος για να γλυτώσουμε, αλλά δε γλυτώσαμε. Αυτοί που είχαν πρόβλημα με το σπόρο που σάπισε και ξανάβαλαν, σώθηκαν. Πενήντα χρόνια είμαι εδώ, τέτοια χρονιά δεν έχω ξαναδεί. Πέρσι το κτήμα εδώ από πάνω έβγαλε 65 τόνους και φέτος μόνο 16».

Ο Πέτρος Φραγκισκάκης παρατήρησε πως «είναι χάλια τα πράγματα. Πάει 1 με 1,5 τόνο το στρέμμα. Αλλες χρονιές αυτό το κτήμα ξεπερνούσε τους 4 τόνους - και 5 τόνους είχε πάει. Είναι η χειρότερη χρονιά». Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε και για το σπόρο, αναφέροντας: «Δεν μας προσέχουν και στις σπορές. Δεν είναι και ο σπόρος καλός. Ιδια εταιρεία, ίδια ποικιλία, από διαφορετικό έμπορο, έχει διαφορά. Αρκετοί έπαθαν ζημιά, σάπισε ο σπόρος. Ελέγχουν το σπόρο, είναι πιστοποιημένος, αλλά… Αν είχα κρατήσει τον περσινό σπόρο, καλύτερα θα ήταν». Επεσήμανε ακόμη πως «όσοι έβαλαν πιο όψιμα, πάνε καλύτερα. Μας ξεγέλασε το Πάσχα. Είπαμε να βάλουμε για το Πάσχα, που ήταν νωρίς».

Στην περιοχή συναντήσαμε και το Γιάννη Τσαντύλα, που σημείωσε: «Είναι η απόλυτη καταστροφή. Δεν δηλώσαμε τη ζημιά στον ΕΛΓΑ, γιατί πιστεύαμε ότι θα αναβλαστήσουν, και είμαστε κι εκτός ΕΛΓΑ. Η παραγωγή δεν πάει ούτε 1 τόνο το στρέμμα».

Γ.Σ.