Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 08:32

Χαμηλές αποδόσεις και μικρή ζήτηση της ανοιξιάτικης πατάτας

Χαμηλές αποδόσεις και μικρή ζήτηση της ανοιξιάτικης πατάτας

Συνεχίζονται οι χαμηλές αποδόσεις στα περισσότερα κτήματα παραγωγής της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας, στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά. Το ανησυχητικό είναι πως παρά τη μειωμένη παραγωγή, η ζήτηση για τη φρέσκια πατάτα κινείται σε υποτονικά επίπεδα.

Ο αγροτικός κόσμος εκτιμά ότι αυτό έχει σχέση με τις εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας, με στόχο να κρατηθεί χαμηλά η τιμή της ντόπιας παραγωγής -γεγονός που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τη ζημιά για τους παραγωγούς.

Οι τιμές αυτή την περίοδο για τη φρέσκια πατάτα είναι 45 λεπτά οι χοντρές και 40 λεπτά οι ψιλές.

«Στην πλειοψηφία των κτημάτων της περιοχής μας παραμένουν οι χαμηλές αποδόσεις», είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας. Επιβεβαίωσε πως «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα φέτος». Για τη βελτίωση της κατάστασης ανέφερε ότι «περιμένουμε του Δεκέμβρη τις πατάτες, που θα βγουν αργότερα. Πιστεύουμε ότι αυτές θα πάνε καλά».

Ο κ. Μπλάνας επεσήμανε ότι «ο κόσμος έπαθε μεγάλη ζημιά» και για το πρόβλημα της ζήτησης παρατήρησε: «Δεν υπάρχει ζήτηση. Εχουν μπει αιγυπτιακές που είναι 10 λεπτά φθηνότερες. Δεν διώχνουμε τις πατάτες, όπως θα έπρεπε να διώχναμε. Και που να ήταν, δηλαδή, ικανοποιητικές οι αποδόσεις».

Ο πρόεδρος κάλεσε τον κόσμο «να προτιμάει τις δικές μας πατάτες. Τα χρήματα που θα πάρουμε εμείς, θα πέσουν στην ελληνική, στην ντόπια αγορά. Ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει τοπική συνείδηση».

Κλείνοντας, αφού επανέλαβε ότι «τα κοστολόγια είναι μεγάλα», σημείωσε πως «δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε του χρόνου, όπως πάνε τα πράγματα».

Γ.Σ.