Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 08:38

1,15 ευρώ το κιλό το πρώιμο φιστίκι

Γράφτηκε από τον

Ξεκίνησαν τα πρώιμα φετινά φιστίκια στον Μπουρνιά της Καλαμάτας, με 1,15 ευρώ το κιλό. Μια τιμή που θα φθάνει τα 1,20 ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλή για τους παραγωγούς, όπως επεσήμαναν στην "Ε" οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος και Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας, ενώ ενημέρωσαν πως μετά τις 20 και τις 25 του μήνα θα βγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Π. Βλαχογεωργακόπουλος μας είπε ότι «τα πρώιμα βγαίνουν τώρα. Κατά τις 20 του μήνα και μετά θα μπούμε κανονικά» και σημείωσε: «Είναι καλά τα φιστίκια. Φαίνεται ότι υπάρχει ζήτημα με τις εισαγωγές και αυτό είναι καλό για μας. Είναι καλό που δεν υπάρχουν από πέρυσι φιστίκια. Στα πρώιμα η τιμή είναι 1,15 ευρώ. Γύρω στο 1,20 θα ήταν μια πολύ καλή τιμή. Αν κάναμε συνεταιρισμό, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε καλύτερα τα φιστίκια και να πετύχουμε καλή τιμή. Η παραγωγή στον Μπουρνιά αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, 500 με 600 τόνους».

Ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος αναφέρθηκε με ανησυχία και στα νέα μέτρα, παρατηρώντας: «Μ’ αυτά τα μέτρα που πάνε να περάσουν, θα διαλυθεί η αγροτιά, ιδιαίτερα  όσοι ασχολούνται με τα κηπευτικά».

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Γ. Μπλάνας ανέφερε πως «από τις 20 και 25 του μήνα θα αρχίζουμε να βγάζουμε και τότε θα μπορούμε να πούμε πώς είναι η παραγωγή» και τόνισε: «Το 1,20 ευρώ είναι καλή τιμή, μακάρι να μείνει σε αυτά τα επίπεδα, αφού ξεκίνησε στην Καλαμάτα με 1,15. Είναι τα εισαγόμενα που κάνουν τη ζημιά. Παρά τα προβλήματα με τα capital controls αυτοί έχουν τον τρόπο να κάνουν εισαγωγές. Και φέτος 2.000 με 2.500 στρέμματα φιστίκια καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Μεσσήνης». Για τα νέα μέτρα επεσήμανε με απογοήτευση ότι «με τις συνθήκες που πάνε να δημιουργηθούν, με 23% ΦΠΑ στα εφόδια, δεν θα αντέξουμε, δεν θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε».

Γ.Σ.