Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015 13:29

Δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε το ΠΟΠ Καλαμάτα πριν την επέκταση

Γράφτηκε από τον

Οι δυνατότητες που δίνει ο χαρακτηρισμός ενός ελαιολάδου ως ΠΟΠ Καλαμάτα δεν αξιοποιήθηκαν όσο θα έπρεπε, καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων που ο εν λόγω χαρακτηρισμός ίσχυε για την τ. επαρχία Καλαμάτας -δηλαδή μέχρι και πέρυσι.

Ως συνέπεια, από τη συνολική ποσότητα των 5.000 με 6.000 τόνων παρθένου ελαιόλαδου που κάθε χρόνο παραγόταν στα 30 τυποποιημένα για ΠΟΠ ελαιοτριβεία της τ. επαρχίας Καλαμάτας, ο χαρακτηρισμός “ΠΟΠ Καλαμάτα” κατέληγε να αποδίδεται μόλις στους 1.500 με 2.000 τόνους, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή έφτανε στα ράφια ως έξτρα παρθένο.

Η πιο πάνω σημαντική επισήμανση έγινε από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας Γιάννη Κυριακόπουλο στην πρόσφατη εκδήλωση για την προοπτική του ελαιόλαδου, την οποία διοργάνωσε στην Καλαμάτα το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, με αφορμή την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε ολόκληρο το νομό, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε, αφ’ ενός να τηρούνται ευλαβικά οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που απαιτεί ο εν λόγω χαρακτηρισμός και αφ’ ετέρου να αποφεύγονται νοοτροπίες που μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα του παρθένου ελαιολάδου, στερώντας του έτσι τη δυνατότητα να τον φέρει.

Μεταξύ των απολύτως απαραίτητων προϋποθέσεων περιλαμβάνονται, η έκθλιψη του ελαιόκαρπου το αργότερο μέσα σε 24 ώρες από την συγκομιδή του, όπως επίσης και η μεταφορά και αποθήκευσή του με τον ενδεδειγμένο τρόπο.