Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016 16:15

Την Κυριακή βγαίνουν οι πρώτες πατάτες στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Την Κυριακή βγαίνουν οι πρώτες πατάτες στη Μεσσήνη

Την Κυριακή 3 Απριλίου στη Μεσσήνη και την Τρίτη 5 του ερχόμενου μήνα, θα βγουν οι πρώτες πατάτες της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής. Οι προοπτικές της παραγωγής σε ποσότητα και ποιότητα είναι καλές, καθώς βοήθησε και ο καιρός και αν κρατηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα οι τιμές, το ισοζύγιο της καλλιέργειας θα είναι θετικό.

 

Αυτό τόνισαν στην "Ε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

«Την ερχόμενη Κυριακή θα ξεκινήσουν κάποια κτήματα στη Μεσσήνη», μας ενημέρωσε ο κ. Μπλάνας και σημείωσε: «Το μόνο που ζητάμε, όπως ζητήσαμε και στη συνάντηση με τον υπουργό, είναι να ελεγχθούν οι εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις. Και αυτό για να πουλήσουμε ικανοποιητικά και να ζήσουμε, γιατί αλλιώς θα σταματήσει η καλλιέργεια της πατάτας». Ανέφερε πως «φέτος ακρίβυνε 10% από πέρυσι η καλλιέργεια» και παρατήρησε: «Εχουμε χάσει τις δύο προηγούμενες χρονιές και φέτος πρέπει να γίνουν της προκοπής τα πράγματα. Να πουλήσουμε ικανοποιητικά θέλουμε, στα 45 λεπτά τουλάχιστον. Να μην φάει ο κόσμος με 1,10 ευρώ τις πατάτες, που κάνουν τώρα οι κυπριακές, αλλά με 80 - 90 λεπτά, για να μπορεί να αγοράσει και μεις να ζήσουμε και να στηρίξουμε την καλλιέργεια». Κλείνοντας, επιβεβαίωσε ότι «φέτος ο καιρός πήγε καλά και θα είναι πολύ καλή η παραγωγή και η ποιότητα».

Στον Μπουρνιά, «οι πρώτες πατάτες θα βγουν στις αρχές της άλλης εβδομάδας», ενημέρωσε ο Π. Βλαχογεωργακόπουλος και σημείωσε: «Μετά τις 20 Απριλίου θα βγουν κανονικά οι περισσότερες πατάτες. Πήγε καλά η χρονιά και έχουμε καλά φυτά. Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αποθεματικά με ελληνικές πατάτες. Γιατί υπάρχει κόσμος που προτιμάει τις ελληνικές». Επεσήμανε ότι «θετικό θα είναι να ξεκινήσει η παραγωγή με 50 λεπτά» και πρόσθεσε: «Θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα φέτος. Η καλλιέργεια είναι μείον 25% με τις φυτεύσεις στην περιοχή μας, όμως θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής, γιατί είναι καλά τα φυτά. Είναι σοβαρά τα λεφτά της πατάτας».

Κλείνοντας, εξέφρασε τη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή του, γιατί ακόμα και τώρα δεν έχει δοθεί η αποζημίωση από την περσινή χαλαζόπτωση στις 10 Ιανουαρίου, που προξένησε ζημιές στην πατάτα.

 

Γ.Σ.


NEWSLETTER