Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017 16:23

Μανιάτης: "Μεθοδεύεται η καταστροφή των ελεύθερων επαγγελματιών"

Γράφτηκε από την
Μανιάτης: "Μεθοδεύεται η καταστροφή των ελεύθερων επαγγελματιών"

Του Δημήτρη Μανιάτη 

Προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας 

Στους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την ανάπτυξη της οικονομίας δεν περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πρόβλεψη για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών τους εισφορών, η οποία αναμένεται να ισχύσει από το 2019, ανεβάζοντας το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών σε δυσθεώρητα επίπεδα. Δηλαδή μιλάμε για δήμευση εισοδήματος και έμμεση προτροπή προς όλους εκείνους που προσπαθούν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν από την εμφάνιση της κρίσης, να σταματήσουν να επιχειρούν.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη πάνω σε ένα θέμα που σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επαγγελματιών δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της διάσωσης του Ασφαλιστικού μας και των Ταμείων, ενώ συνεχίζεται η αδιέξοδη τακτική να διορθώνουμε το λάθος με άλλο λάθος.

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές, με την υπέρογκη αύξησή τους, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Και τούτο αποδεικνύεται από τις χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έσπευσαν να κλείσουν «μπλοκάκια» και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να οργιάζει η αδήλωτη εργασία, με ταυτόχρονη τεράστια τρύπα στα δημοσιονομικά των Ταμείων, με συνέπεια τις μειώσεις των συντάξεων, ενώ οι τζίροι των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς και ακολουθούν απολύσεις εργαζομένων.

Πρέπει να γίνει άμεσα ο επαναπροσδιορισμός του Ασφαλιστικού μας και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αρνητικές συνέπειες των όσων έχουν γίνει έως τώρα.  

Το υπουργείο Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση οφείλουν να πάρουν αποφάσεις που να δίνουν προοπτική επιβίωσης σε όλους τους επαγγελματίες και να περάσουν το μήνυμα ότι πράγματι ενδιαφέρονται για την κοινωνική ισότητα.

Είναι γνωστό ότι όλα γίνονται στο βωμό της αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πάταξη της φοροδιαφυγής, και ουσιαστικές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να μειωθεί το κενό που καταγράφεται. 

Μόνο με την αύξηση της απασχόλησης θα πάρουν ανάσα τα Ταμεία, διότι όσο δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που θα στηρίζουν το ασφαλιστικό σύστημα από τις καταβαλλόμενες εισφορές, τόσο θα μεγαλώνει η τρύπα.

Θέσεις εργασίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η επιβίωση όσων υφιστάμενων που έχουν δυνατότητα βιωσιμότητας και η επένδυση στην καινοτομία.

Ο Μεγάλος Εργοδότης που άκουγε στο όνομα «Δημόσιο» και που ικανοποιούσε τις πελατειακές ανάγκες των εκάστοτε κυβερνήσεων, μας τελείωσε. Η οικονομία πρέπει να στηριχθεί σε υγιείς επιχειρηματικές προσπάθειες, που θα έχουν προοπτικές ανάπτυξης και δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης.

Ζητάμε το αυτονόητο. 

Η αγορά δεν αντέχει άλλη ύφεση ή καθυστερήσεις.


NEWSLETTER