Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2017 16:34

Οι ανταγωνιστές ανακάμπτουν: Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 

Γράφτηκε από την
Οι ανταγωνιστές ανακάμπτουν: Νέα δεδομένα για τον ελληνικό τουρισμό το 2018 

Toυ Δημήτρη Μανιάτη 

Πρόεδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας 

Είναι γνωστό ότι οι συγκυρίες που βοήθησαν στο να έχουμε εφέτος μια πολύ καλή χρονιά σε αφίξεις δεν θα ισχύουν και για το 2018, διότι:

1) Οι ανταγωνιστές ανακάμπτουν:

• Η Τουρκία επιστρέφει στις αγορές της Ρωσίας και Γερμανίας και έπεται συνέχεια (εκτός απροόπτου).

• Η Τυνησία θα είναι στα προγράμματα των tour operators του 2018.

• Η Αίγυπτος ξαναμπαίνει στο παιχνίδι με την λειτουργία νέων προορισμών στη μεσογειακή ακτή, ήτοι από Αλεξάνδρεια έως Μάρσα Ματρούχ, έχοντας θέσει σε εφαρμογή μεγάλο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την κάλυψη των απωλειών από την κατάρρευση των θέρετρων της.

2) Επίσης υπάρχουν εγγενείς αρνητικοί παράγοντες για το 2018:

• Η επιβολή τέλους διανυκτερεύσεων, που θα αυξήσει τις τιμές των πακέτων.

• Η υψηλή φορολογία των επαγγελματιών στον τουρισμό, που οδηγεί σε αύξηση τιμών.

• Ο κορεσμός που υπάρχει στους προορισμούς τις 90 ημέρες, δηλαδή από 20/6 έως 20/9, με πολλούς επισκέπτες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το αδιαχώρητο στις παραλίες, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

• Τα προβλήματα υδροδότησης σε πολλές τουριστικές περιοχές, η ελλιπής αστυνόμευση, η έξαρση των κλοπών, οι καθυστερήσεις στα λιμάνια, που επίσης συμβάλλουν αρνητικά.

• Τα παράπονα για αισχροκέρδεια και κακό σέρβις, άλλος ένας αρνητικός παράγων.

 

Οι στρατηγικοί μας στόχοι πρέπει να είναι:

• Η αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής στη χώρα, με παράλληλη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης ανά επισκέπτη για την περίοδο της διαμονής του.

• Μέτρα τόνωσης της κίνησης για το διάστημα Νοέμβριος-Απρίλιος, με προβολή των off season διακοπών στη Μεσσηνία, προβάλλοντας το ήπιο κλίμα, με προωθητικές ενέργειες όπως συνεργασία με tour operators, ξενοδοχεία, επαγγελματίες και ΟΤΑ.

• Προώθηση της Καλαμάτας για long weekends σε συνεργασία με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία.

• Κατάρτιση δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως:

- Στον συνεδριακό τουρισμό

- Δημιουργία αθλητικών προπονητικών κέντρων

- Τουριστική εκπαίδευση

- Ανάπτυξη γηπέδων γκολφ

- Αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου πλούτου των ιαματικών πηγών και άλλων δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού

• Φορέας εφαρμογής του “Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης” το Υπουργείο Τουρισμού, με τεχνοκράτη υπουργό, γνώστη του τουριστικού τομέα, και στελέχωση με εξωτερικούς συμβούλους από την τουριστική αγορά και όχι με κομματικούς συμβούλους άπειρους και άσχετους με τον τουρισμό, όπως συμβαίνει διαχρονικά μέχρι σήμερα.

Τα έργα και οι δράσεις αυτές πρέπει να γίνουν «εδώ και τώρα», διότι δεν υπάρχουν περιθώρια. Ο ελληνικός τουρισμός να κινείται με αυτόματο πιλότο, εκμεταλλευόμενος μόνο τις δυσμενείς συγκυρίες των ανταγωνιστών.

Χρειάζεται οργάνωση και δράση με σχέδιο, άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τα έσοδα από τον τουρισμό συμβάλλουν περίπου σε ποσοστό 20% στο ΑΕΠ, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία. Ο τουρισμός είναι πηγή εσόδων και ελπίδα για έξοδο από την κρίση.

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην ανεργία και να ανοίξει προοπτικές στην απασχόληση, διότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των τουριστών που θα επισκεφθεί την Ευρώπη αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο, δημιουργώντας περισσότερες από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι).

Επίσης, ο Καταινέν, επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επεσήμανε ότι τα ήθη και έθιμα της κάθε χώρας είναι τα «όπλα» που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να συμβάλουμε στην διαμόρφωση της ταυτότητας της κάθε χώρας - και ότι ο κλάδος του τουρισμού κινήθηκε με ρυθμό ανάπτυξης 3%, συμβάλλοντας στην σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Εξωστρέφεια, συνέργειες και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει να επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού και οικονομικού αποτυπώματος του τουρισμού, που θα ενσωματώνει την ενίσχυση του επιχειρείν, την προσέλευση επενδύσεων, την στήριξη της καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών ιδεών και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.  

Αφύπνιση σήμερα, αύριο θα είναι αργά.


NEWSLETTER