Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 11:57

AirBnB. Θα έρχονταν αυτοί οι τουρίστες στην Ελλάδα αν έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχεία;  

Γράφτηκε από την
AirBnB. Θα έρχονταν αυτοί οι τουρίστες στην Ελλάδα αν έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχεία;  

Του Δημήτρη Μανιάτη

Προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Επειδή δεν υπάρχει καμία αναφορά στο πιο σημαντικό ερώτημα αναφορικά με τη λειτουργία της AirBnB, δηλαδή εάν αυτοί οι τουρίστες θα έρχονταν στην Ελλάδα αν έπρεπε να μείνουν σε ξενοδοχεία, πιστεύω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τους θα απαντούσε «Οχι». Και αυτό διότι:

Είναι ταξιδιώτες που τους ενδιαφέρει ο προορισμός και αναζητούν το παραπάνω από το καλό εστιατόριο και λοιπές υπηρεσίες.

Αναζητούν την εμπειρία και θέλουν να γίνουν ένα με τους ντόπιους.

Οι ταξιδιώτες της AirBnB στηρίζουν την τοπική κοινωνία, διότι θα ψωνίσουν από τα μαγαζιά της γειτονιάς, θα φάνε στο ταβερνάκι και γενικά θα ξοδέψουν.

Εν μέσω κρίσης και σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί ο κόσμος να έβρισκε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, αλλά ξενοδοχεία δεν έβρισκε φθηνά - και ειδικότερα στην Ελλάδα το κακό είχε παραγίνει πληρώνοντας 90-100 ευρώ τη βραδιά και με υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας.

Η AirBnB άλλαξε προς το καλύτερο τα δεδομένα για τον κοσμάκη, από δύο απόψεις. Με τις φθηνές τιμές μπορεί τώρα ο Ελληνας να κάνει διακοπές, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταλύματος έχει ένα μικρό επιπλέον εισόδημα.

Ομως, πρέπει να υπάρξει ένα φορολογικό πλαίσιο για την συγκεκριμένη μίσθωση.

Στις διεθνείς έρευνες αναφέρεται ότι «το πράγμα πάει αλλού» και οι εξελίξεις στον τομέα της διαμονής είναι ραγδαίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει ήδη επισημάνει ότι η τάση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια θα έχει να κάνει με το τοπικό και την αναζήτηση προορισμών για εμπειρίες.

Οι μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές αλυσίδες όπως η Marriot International δημιούργησαν τα Moxy Hotels με 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Οι Ελληνες ξενοδόχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Accor Hotels, η ξενοδοχειακή εταιρεία που περιλαμβάνει την Sofitel και τη Raffles, έχει επενδύσει στη διαμοιραζόμενη οικονομία, με την απόκτηση της OneFineStay: μια υπηρεσία διαμοιρασμού κατοικιών στο Λονδίνο, που εστιάζει κυρίως στη high-end αγορά, που και το design των ξενοδοχείων γίνεται πιο οικιστικό.

Την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων μονάδων, πιο κοινωνικών και πιο τοπικών από τους κολοσσούς του κλάδου, την επέβαλε η AirBnB και οι ταξιδιώτες της.

Καλό θα είναι να ενημερωθούμε γι' αυτές τις αλλαγές και να συμπορευθούμε με αυτές, όπως συμπορευόμαστε με το booking που πρόσφατα συμπεριέλαβε στις κρατήσεις του και ιδιωτικά διαμερίσματα.

Εμείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την αγορά, οφείλουμε όμως να την ακολουθήσουμε.


NEWSLETTER