Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 14:21

Εξωστρέφεια για τη Μεσσηνία σημαίνει κέρδος για όλους!

Γράφτηκε από την

 

Του Γιώργου Γκούμα

Επικεφαλής του “Νέου Επιμελητηρίου”

Η Μεσσηνία ήταν πάντα μια εξωστρεφής περιοχή όσον αφορά την οικονομική της δραστηριότητα. Το αποδεικνύουν αυτό όχι μόνο τα οικονομικά στοιχεία του παρελθόντος, αλλά και το πλήθος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται έως σήμερα στη μεταποίηση και το εμπόριο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που άλλες τοπικές οικονομίες ανακάλυψαν στην εποχή της κρίσης, εμείς το είχαμε εφαρμόσει στην πράξη εδώ και δεκαετίες. 

Σήμερα, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία πρέπει να θέσουμε την οικονομική μας εξωστρέφεια σε μια πιο επαγγελματική βάση, και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να αποτελέσει το μηχανισμό εκείνον που σε συνεργασία και με άλλους θεσμικούς φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, θα βρεθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων.  

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του brand name “Μεσσηνία“.  Η ανάπτυξη ενός ισχυρού brand name θα μας βοηθήσει όχι μόνο στην προσέλκυση τουριστών, αλλά και στην προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια, θα καταστήσει παγκοσμίως αναγνωρίσιμα τα αγροτικά μας προϊόντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εξαγωγές, τονώνοντας περαιτέρω την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητά μας. 

Η ανάπτυξη του Brand Name “Μεσσηνία” θα μας βοηθήσει στην αναζήτηση νέων εμπορικών διαδρομών για τα προϊόντα μας. Το Επιμελητήριο οργανωμένα και συντεταγμένα μπορεί και οφείλει να αναζητήσει νέες εμπορικές διαδρομές σε περιοχές που εκτιμούν την ελληνική διατροφή όπως είναι οι χώρες της Σκανδιναβίας, η ρωσική αγορά και η Κίνα.

Η τρίτη κατεύθυνσή μας είναι μια καινοτόμος προσέγγιση για την προώθηση της ελιάς και του ελαιόλαδου στην Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό σκοπεύουμε ως "Νέο Επιμελητήριο" να προσκαλέσουμε εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σχολές από την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη προκειμένου να σχεδιάσουν ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα marketing προώθησης της ελιάς και του ελαιόλαδου. 

Είναι γνωστή η αξία των αποτελεσμάτων όλων των δράσεων που έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια, και είναι πολύ σημαντικά για την τοπική μας οικονομία. Προβάλλεται η χώρα και ο τόπος μας διεθνώς, εξάγουμε όλο και περισσότερα προϊόντα στα πέρατα του κόσμου και εισρέει στο νομό μας η προστιθέμενη αξία των προϊόντων προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική μας αγορά. 

Από την εξωστρέφεια κερδίζουν όλοι, καθώς δημιουργούνται μικροoικονομικά και μακροοικονομικά αποτελέσματα προς όφελος των παραγωγών, των μεταποιητών, των εργαζομένων, των καταστημάτων και των προμηθευτών του νομού μας.  Εξίσου μεγάλο όφελος προκύπτει και για τους νέους μας, που είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξη της περιοχής μας. 

Συνεπώς, η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας. Η εξωστρέφεια προϋποθέτει γνώση του αντικειμένου, σχέδιο και στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς. Κυρίως όμως προϋποθέτει στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και πίεση από την πλευρά μας, ως Επιμελητήριο, για να αρθούν τα εμπόδια που δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας από τον τραπεζικό τομέα και της γραφειοκρατίας από την πλευρά του κράτους.  

Για να συμβούν όλα αυτά απαιτούνται τολμηρές και βαθιές αλλαγές στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Απαιτείται μια νέα διοίκηση που δε θα συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση απαξίωσης, αλλά θα τις προωθήσει και θα δώσει μάχες για την επιβολή τους.