Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 11:39

Εξώδικα στους δημάρχους για την οφειλή στην Ryanair από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

 

Εξώδικα στους δημάρχους του νομού αποκάλυψε ότι έστειλε στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υποχρέωσή τους να πληρώσουν το ποσό με το οποίο υποσχέθηκαν να συμβάλουν στην διαφημιστική καμπάνια για τη Μεσσηνία, της αεροπορικής εταιρείας Ryanair. 

 

Χθες ο Δημ. Μανιάτης σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, όπου και έκανε την παραπάνω αποκάλυψη, είχε προσκαλέσει και όλους τους δημάρχους του νομού. Ομως ο μόνος ο οποίος εμφανίστηκε και έθεσε στο τραπέζι την δική του πρόταση, ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Μάλιστα, ο Παν. Νίκας αντέδρασε γιατί αισθάνθηκε, όπως είπε, κατηγορούμενος. «Δεν είμαι κατηγορούμενος, με προσβάλετε με τον τρόπο σας», είπε στο Δημ. Μανιάτη ο οποίος στην εισήγησή του προς το ΔΣ μίλησε για υπόσχεση των 5 δήμων να συμβάλουν με 11.600 ευρώ για το 2013 και με το συμβολικό ποσό των 2.000 ευρώ ο Δήμος Οιχαλίας. 

Ο κ. Μανιάτης με σκληρό λόγο κατήγγειλε τους δήμους για αδιαφορία, μίλησε για επανειλημμένες οχλήσεις και ενημερώσεις από την πλευρά του για την οφειλή, ακόμη και με προσωπικά e-mail. Και είπε ότι μπροστά σε άλλες αντιπαραγωγικές επενδύσεις των δήμων, το ποσό που αναλογεί ξεχωριστά στον καθένα για την προβολή του νομού είναι μικρό. Μάλιστα τόνισε πως οι δήμοι κερδίζουν από τα ανταποδοτικά τέλη όσων επιχειρήσεων ωφελούνται από την προσέλευση των επισκεπτών και εκτίμησε ότι ο νομός ωφελήθηκε με 5 εκατ. ευρώ από τον κόσμο που έφερε η Ryanair. 

Ωστόσο ο Παναγιώτης Νίκας ξεκαθάρισε πως δεν θα έχει αντίρρηση να πληρώσει, εφόσον καθίσουν στο τραπέζι και συμφωνήσουν σε έναν κοινό προϋπολογισμό - στον οποίο να συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές τάξεις του νομού και οι άμεσα ωφελούμενοι από τους επισκέπτες που φέρνει η Ryanair. Δηλαδή η Ενωση Ξενοδόχων, οι επαγγελματίες εστίασης, οι τουριστικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ταξί κ.α. Ο κ. Νίκας είπε ακόμη ότι στη συζήτηση που είχαν οι δήμαρχοι του νομού στο γραφείο του με τον κ. Μανιάτη πίστεψαν όλοι ότι πρόκειται για μια αρχική συμφωνία και ότι τα ποσά με τα οποία θα συνέβαλλαν οι δήμοι ήταν μέρος ενός ευρύτερου προϋπολογισμού.

Στην ουσία δηλαδή, ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν αποδέχεται καμία δέσμευση απέναντι στο Επιμελητήριο, κάτι που τόνισαν και μέλη του Δ.Σ. Οι οποίοι επεσήμαναν ότι εφόσον δεν υπάρχει σύμβαση με τους δήμους δεν μπορούν να διεκδικήσουν χρήματα. 

Να σημειωθεί ότι η αεροπορική εταιρεία έχει στείλει το τιμολόγιο για να πληρωθεί από τον Απρίλιο και το συνολικό ποσό είναι 60.000 ευρώ. Το ποσό είναι ήδη εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό της αναπτυξιακής εταιρείας του Επιμελητηρίου ΕΤΑΠ, που έχει κάνει και τη σύμβαση με την Ryanair. 

Πάντως, ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, έχει αναγνωρίσει ότι οφείλει το ποσό των 11.600 ευρώ και έχει κινήσει σχετικές διαδικασίες. Και αυτό, όπως είπε προς το Σώμα, αποδεικνύει ότι υπάρχει συμφωνία με τους δήμους.

 

Ν.Κ.