Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 08:30

"Κούρεμα" πυροδανείων 50% προτείνουν τα Επιμελητήρια

Γράφτηκε από την

Την υποχρεωτική ένταξη των λεγόμενων πυροδανείων στο ειδικό καθεστώς των "κόκκινων" δανείων και "κούρεμα" 50% του κεφαλαίου προτείνουν τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών.

Οπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η πρόταση των συνολικά 6 Επιμελητηρίων αφορά τα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και αυτά που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και αυτά που έχουν καταγγελθεί. Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει ότι τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο νόμο που καθορίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων, στον οποίον προβλέπεται και "κούρεμα" κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%. Ομως στο άρθρο 61, παρ. 4 του εν λόγω νόμου, παρέχεται η ευχέρεια στην τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι. Γι' αυτό και τα Επιμελητήρια Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας και Εύβοιας προτείνουν ότι: «Θα πρέπει στο νέο νόμο, που έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για την βελτίωση του προηγούμενου, όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, να υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τις τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφόσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος».

Επισημαίνεται δε ότι τα πυροδάνεια ελήφθησαν κάτω από ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και σε μια χρονική περίοδο που δεν είχε διαφανεί η οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί με αποφάσεις τις συνεχείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος. Ο λόγος είναι ότι αφορούσε επιχειρήσεις, κυρίως μικρού μεγέθους, που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που αντιμετώπισαν έκτακτες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές. Σε πιο προχωρημένο στάδιο τα προαναφερόμενα Επιμελητήρια προτείνουν, ειδικά για τα δάνεια αυτά, «να γίνει "κούρεμα" 50% (υποχρεωτικά) του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος δεκαπενταετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια, δηλαδή από το 2017 με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014».