Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 08:16

Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ ζητεί το Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητεί να μην γίνει αύξηση του ΦΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο «θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις και θα συρρικνώσει την κατανάλωση». Παράλληλα τονίζει ότι «στόχος δεν πρέπει να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, διότι σε περιόδους ύφεσης η αύξηση οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα».

Αναλυτικά η επιστολή του Επιμελητηρίου έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή και εκπροσωπώντας το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας του Ν. Μεσσηνίας, εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας για την έντονη φημολογία και τις συνεχείς ανακοινώσεις από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση έχει πρακτικά συμφωνήσει στην αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε διαψεύσει πολλές φορές την εν λόγω αύξηση. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο πιστεύουμε ότι αφενός θα μεγεθύνει την ακρίβεια, θα εντείνει τις πληθωρικές πιέσεις και αφετέρου θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή και θα συμβάλει να υπάρξουν απανωτές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, υπηρεσίες πρώτης ανάγκης και καθημερινής χρήσης.

Σε μια αγορά που ήδη υπολειτουργεί λόγω δραματικής μείωσης της ζήτησης με την ανεργία στο ζενίθ και την επιχειρηματικότητα σε κατακόρυφη πτώση, η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις πωλήσεις και θα συρρικνώσει την κατανάλωση. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να σκέφτεται προς την αντίθετη κατεύθυνση μιας και οι ανταγωνιστές μας στις γείτονες χώρες δουλεύουν με χαμηλότερους συντελεστές.

Στόχος δεν πρέπει να είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ, διότι σε περιόδους ύφεσης η αύξηση οδηγεί σε χαμηλότερα φορολογικά έσοδα. Πρέπει να αναθεωρήσετε και να τροποποιήσετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση προς μία κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».