Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 09:04

Πόλεμος για μισθώσεις μέσω Διαδικτύου: Απόσυρση νομοσχεδίου ζητούν οι επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων της Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Πόλεμος για μισθώσεις μέσω Διαδικτύου: Απόσυρση νομοσχεδίου ζητούν οι επιχειρηματίες ενοικιαζόμενων της Πελοποννήσου

 

Tην αντίδραση της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων -  Διαμερισμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων προκαλεί η αύξηση των σπιτιών και διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (Airbnb, HomeAway κ.λπ.).

Η Ομοσπονδία ζητεί στήριξη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την απόσυρση του ν.4472/2017 που νομιμοποίησε τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Την ίδια στιγμή όμως πάνω από 2.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πελοπόννησο (και πάνω από 300 στη Μεσσηνία) αποκτούν εισόδημα ενοικιάζοντας το σπίτι τους ή το διαμέρισμά τους σε Ελληνες ή αλλοδαπούς επισκέπτες. 

Εννοείται ότι η αύξηση της προσφοράς συμπιέζει τις τιμές των τουριστικών δωματίων, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων να παρουσιάζουν ζημιές επειδή αναγκάζονται να ενοικιάσουν κάτω από το κόστος. Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Τουρισμού δύσκολα θα βγάλει εκτός νόμου τις βραχυπρόθεσμες διαδικτυακές ενοικιάσεις, αφού γνωρίζει ότι μια τέτοια απόφαση θα ενισχύσει τους ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού. 

Χθες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων - Διαμερισμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αναπληρωτής γ.γ. της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.) Θεόδωρος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μιχόπουλος και το μέλος Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση: “Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την εφαρμογή του άρθρου 84 του ν.4472/2017 που απελευθερώνει πλήρως το καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης, καταργώντας ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς. Επίσης ενημέρωσαν για το ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο θα εφαρμοστεί από 1/1/2018. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο αίτημά τους για απόσυρση ή τροποποίηση της επίμαχης διάταξης”.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Η κ. Νικολάκου διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους στην επικείμενη συνάντησή της με την υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά και επιπροσθέτως θα ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να λάβει τη σχετική απόφαση. Τέλος οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας πρότειναν την συνδιοργάνωση της επόμενης πανελλαδικής συνέλευσης της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος να γίνει στην Πελοπόννησο, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση”. 

 


NEWSLETTER