Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 10:16

«Καρποί ζωής» από το Νίκο Παπαθεοδώρου: Με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο και τον άνθρωπο (pics)

Γράφτηκε από την

Η αγάπη για τον τόπο, τα προϊόντα και τους ανθρώπους του, αποτελούν την κινητήρια δύναμη για δημιουργικούς επιχειρηματίες, που επιμένουν με σταθερά βήματα να δημιουργούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή.

Οι ξηροί καρποί, με «βασιλιά» το φιστίκι «αραχίδα» αποτελούν ένα «ισχυρό χαρτί» για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και του εμπορίου, πράγμα που εδώ και χρόνια έχει αντιληφθεί ο Νίκος Παπαθεοδώρου. 

 

Μαθαίνοντας τους ξηρούς καρπούς από παιδί, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 2005 και σήμερα επενδύει διαρκώς στη μεταποίηση και το εμπόριο. Το πλέον πρόσφατο εγχείρημα του είναι το κατάστημα «Καρποί ζωής» επί της οδού Αριστομένους 75, στο οποίο μας προσκαλεί να γευθούμε… super foods και κεράσματα με φιστίκι και γνήσιο μέλι.

«Είναι καιρός το φιστίκι να γίνει τρόπος διατροφής» επιμένει κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην επιχειρηματική του πορεία: Ξεκίνησε το δικό του εγχείρημα έχοντας βιώσει σημαντικές εμπειρίες δίπλα στον πατέρα του Δημήτρη, που έκανε την αρχή με καρύδια αλλά τον κέρδισαν τα φιστίκια, ενώ δούλεψε και δίπλα στον θείο του Προκόπη Κολοκοτρώνη.

Δίνοντας στον εαυτό του τον χαρακτηρισμό του «επαναστάτη» μπήκε στον επιχειρηματικό στίβο κάνοντας την αρχή όπως ο πατέρας του, με καρύδια, στην πρώτη του επαγγελματική στέγη επί της οδού Αθηνών.  Σύντομα και ο ίδιος ασχολήθηκε με τα φιστίκια, ένα προϊόν που είχε διαπιστώσει πως βρισκόταν σε στασιμότητα, καθώς η νοοτροπία ήταν και παραμένει στη λογική του «άρπα-κόλλα», για την αλλαγή της οποίας καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, τονίζει.

Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για οργάνωση, έβαλε στόχο η «αραχίδα» να γίνει διατροφική μας συνήθεια, να αναδειχθεί ως κορυφαίο σνακ και φυσικά να αυξηθεί η παραγωγή, σε μια περίοδο που στην περιοχή μας  δυστυχώς η καλλιέργεια δεν ξεπερνούσε τα 1.000 στρέμματα. Σήμερα, η καλλιεργήσιμη έκταση έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ρόλο, όπως εξηγεί, παίζει η σταθερότητα που στην τιμή για τον παραγωγό. 

 «Ψάχνουμε τρόπους και σπόρους, αφού τα μεταλλαγμένα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Εμείς διατηρούμε την ντόπια παραδοσιακή ποικιλία και διαρκώς προσπαθούμε για τις καλύτερες δυνατές στρεμματικές αποδόσεις» εξηγεί. 

Η επιχείρηση σήμερα στεγάζεται επί της Ηρώων Πολυτεχνείου όπου παρά τα 2.000 τ.μ. εγκαταστάσεων πλέον δεν αρκούν να στεγάσουν το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ετσι, έχει τεθεί ο στόχος νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων μεταποίησης, που φιλοδοξεί να έχει επιτευχθεί στις αρχές του 2018, καθώς έχει ήδη γίνει η αγορά της έκτασης με ίδιους πόρους.

Ο εκσυγχρονισμός και η καινοτομία βρίσκουν εφαρμογή στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ο Νίκος Παπαθεοδώρου είναι πρωτοπόρος στη χρήση laser στη μεταποίηση κι έχει εντάξει νέα προϊόντα στη γκάμα που διαθέτει. Με βάση το φιστίκι, έβγαλε νέους κωδικούς στην αγορά, όπως το φυστικοβούτυρο, αλλά και τα peanuts από το μικρό σε μέγεθος προϊόν, με στόχο να μειωθούν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο και άρα να μειωθεί η εκροή χρημάτων στο εξωτερικό.

Η λέξη «σεβασμός» είναι ο τρόπος για να πορεύεται ο  Νίκος Παπαθεοδώρου, τόσο απέναντι στον καταναλωτή, όσο και απέναντι στους εργαζόμενους, επισημαίνει.

Στα ράφια του καταστήματος λιανικής αλλά και του χώρου χονδρικής πώλησης θα βρούμε ξηρούς καρπούς όπως φιστίκια , αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια στραγάλια... Ποικιλία σε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, goji berry, blueberry, raspberry... Οσπρια, ρύζι, απολαυστικές καραμέλες… Προτιμώντας πάντα τα ελληνικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου προγραμματίζεται γιορτή φιστικιού για τις 3 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της  έκθεσης Αρτος – Οίνος – Ελαιον.


https://nikospapatheodorou.gr/

Τηλ.: 27210 23270

Κιν: 6976 717802

Ε-mail: eud.papa@yahoo.com

Εργαστήριο: Ηρώων Πολυτεχνείου 139 (Νέα Είσοδος)

Κατάστημα λιανικής πώλησης: Αριστομένους 75